x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Dan C. Mihailescu: stanga sau dreapta

Dan C. Mihailescu: stanga sau dreapta

de Sebastian S. Eduard    |    15 Noi 2005   •   00:00
Dan C. Mihailescu: stanga sau dreapta

Omul care aduce cartea, Dan C. Mihailescu, lanseaza o noua lucrare, la Editura Humanitas - "Indreptari de stanga".

Lucrarea "Indreptari de stanga" aduna articole si eseuri publicate de Dan C. Mihailescu in suplimentul "Litere, arte, idei", in Revista de istorie si teorie literara, in Curentul sau Dilema.

"Indreptari de stanga" vine ca un contraargument la volumul "Stangacii de dreapta", publicat in 1999, la Editura Dacia, volum care marcheaza orientarea autorului catre "reveria cultural-politica: Romania lui Caragiale, Romania lui Cioran si Romania noastra, a boierilor mintii".

VERSUS. "De ce formula «stangacii de dreapta» a devenit «indreptari de stanga»? Fiindca - si sunt convins ca nu sunt deloc singurul in aceasta pozitie - cred ca notiunile de dreapta si de stanga nu-si mai gasesc astazi (cu exceptia fanatismelor mai mult sau mai putin asiate) puritatea doctrinara, contururi ferm desenate, miezul dur si monocrom, precizia partinico-parlamentara si poligoanele de exercitare unitara, inflexibila a principiilor. In postistorie nu mai exista autonomie si monocromie, ci numai interactiune, interdependenta, multiculturalism s.a.m.d."

UMOR. Cu umorul cu care Dan C. Mihailescu dedica primul eseu, "Apelului catre lichele", scris de Gabriel Liiceanu - asezand in paranteze "umbra de cuvinte a prezentului" - , cu acelasi umor polemic recunoaste ca este "un hibrid tipic postmodern" de credinte, atitudini, prejudecati si utopii. "Un liberal-conservator cu puseuri socialiste, populiste si reverii ecologiste". Umorul dulce-acrisor, cu parfum aristrocratic-duios, intortocheat artistic precum opera unui maestru sticlar, strabate intregul volum al "Indreptarilor", fie ca este vorba de eseuri ancorate in realitatea imediata, de trecutul "riscant", de prezentul "gonflabil" sau de opera lui Emil Cioran. Lectura placuta.

BIBLIOGRAFIE
Dan C. Mihailescu, critic, istoric literar si eseist, s-a nascut la 12 decembrie 1953. A primit de doua ori Premiul Uniunii Scriitorilor: in 1982, pentru debut, si in 1999, pentru traducerea operei dramatice a lui Eug"ne Ionesco. Autor al volumelor: "Perspective eminesciene" (1982), "Dramaturgia lui Lucian Blaga" (1984), "Intrebarile poeziei" (1989), "Stangacii de dreapta" (1999), "Scriitorincul" (2001), "Bucuresti. Carte de bucati" (2003), "Literatura romana in postceausism. I. Memorialistica sau trecutul ca re-umanizare" (2004), "Carte de placere" (2004).
×
Subiecte în articol: arte