x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Europafest: Festivalul oferă, tu poţi să alegi!

Europafest: Festivalul oferă, tu poţi să alegi!

de Raluca Grintescu    |    17 Apr 2008   •   00:00
Europafest: Festivalul oferă, tu poţi să alegi!

Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Principesa Margareta şi Principele Radu, EUROPAfest celebrează cei 15 ani de existenţă printr-o agendă diversificată, promiţînd cele mai bune nume de pe scenele Europei.

Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Alteţelor Lor Principesa Margareta şi Principele Radu, EUROPAfest celebrează cei 15 ani de existenţă printr-o agendă diversificată, promiţînd cele mai bune nume de pe scenele Europei.

 

Festivalul internaţional de muzică EUROPAfest, organizat anual în Bucureşti între 7 şi 13 mai, aduce pu­blicului bucureştean peste 300 de muzicieni din 48 de ţări, iar muzica ce va răsuna provine din mai multe genuri: blues, jazz, pop şi muzică clasică.

 

PROMS. În cadrul EURO­PA­fest 2008 se vor desfăşura mai multe eveni­mente, precum Bucharest In­ter­national Jazz Competition, Caffe Festival, Concerte de blues, jazz & pop, Jeunesses International Music Competition, Concertul de Ziua Europei, Recitaluri extraordinare de muzică clasică şi Gala Lau­reaţilor. Lor li se adaugă jam sessions, workshopuri, lansări de carte, prezentări digitale de fotografie, activităţi de voluntariat, master-classes muzicale. În fiecare an, organizatorii au oferit ceva nou fanilor festivalului. În 2008, EUROPAfest prezintă concertele PROMS – jazz & classic, o îmbinare surprinzătoare, de efect, între un band de jazz şi orchestra de cameră cu un repertoriu atractiv, incluzînd teme cunoscute de pop, blues, jazz, muzică clasică sau de film.

 

ZIUA EUROPEI. Festivalul debutează la 7 mai cu un concert dedicat sărbătoririi Zilei Europei. Spectacolul prezintă un melanj ine­dit de blues, jazz, pop şi muzică clasică, prefaţînd calendarul evenimentelor din festival. Pentru următoarele seri, jmEvents.ro pro­pune concerte de jazz, blues şi pop, susţinute de trupe consacrate din Italia, Ungaria, Marea Britanie, Australia, Croaţia. Concerte live în spaţii neconvenţionale se vor derula anul acesta la Clubul Ţăranului. Aflat la a doua ediţie, Bucharest International Jazz Competition promite aceeaşi atmosferă electrizantă – 100% jazz & more. S-au înscris 19 trupe din 15 ţări. Publicul este invitat să redescopere farmecul muzicii clasice alături de muzicieni de renume internaţional precum Pierre-Yves Artaud (Franţa) şi Janos Balint (Ungaria).

 

GALA LAUREAŢILOR. În 2008, Jeunesses International Music Competition, competiţia de flaut se clasează pe primul loc în to­pul concursurilor de gen pe plan eu­ro­pean, ca număr de participanţi: 134 de concurenţi din 31 ţări. EUROPAfest 2008 se încheie la 13 mai cu un eveniment de ţinută – Ga­la Lau­rea­ţi­lor, o seară cînd evo­luează cei mai buni muzicieni din festival, ocazie cu care se va decerna şi Diploma de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală. Timp de o săptămînă, Festi­valul internaţional EUROPAfest aduce la Bucureşti unii dintre cei mai prolifici şi mai talentaţi muzicieni europeni contemporani: grupul Mildreds din Croaţia, Marco Caste-lli Quartet – unul dintre cei mai ta­len­taţi saxofonişti ai Ita­liei, Blues Radio Budapest din Ungaria, Vincent’s Chair Trio din Australia şi UK, Roberto Magris Jazz Quartet din Italia şi Davide Pannozzo Band (Italia).

 

raluca.grintescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte jazz europafest