x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Exclusiv - La inregistrari cu Phoenix

Exclusiv - La inregistrari cu Phoenix

24 Apr 2005   •   00:00

Baietii de la Phoenix au intrat in studioul de inregistrari pentru a pregati un nou material. Albumul-bomba se realizeaza in formula de baza a trupei si va iesi pe piata cat de curand.

  • de CRISTINA OLOGEANU
  • CULTURA/MASS-MEDIA

  • RELAXARE. Nici in pauza, George Nemeznic (la butoane), "Ioji" Kappl (dreapta) si Tandarica nu renunta la cantat
    Phoenix se afla din nou in studioul de inregistrari pentru a imprima un nou album ce se doreste a fi lansat cat mai curand. O veste buna pentru fanii trupei. O dovada pentru carcotasi ca Phoenix n-a murit si ca, asemeni pasarii omonime, renaste din propria cenusa.

    De cum am aflat vestea ca legenda rockului romanesc, Phoenix, pregateste un nou album, l-am contactat pe cel pe care l-am considerat "capul rautatilor": Nicu Covaci pentru a ne "infiltra" in studioul de inregistrari. Ne-am fi asteptat la scuze de tot felul, la un refuz pe motiv ca nu se cade sa-i intrerupem din actul creatiei. Dar Covaci s-a aratat extrem de incantat de propunerea Jurnalului National de a face in exclusivitate "un reportaj la cald". Asa ca ne-am suit in masina si am pornit la adresa indicata: studioul lui Adi Ordean. De cum ne-a deschis usa, portarul, un domn trecut de prima tinerete, ne-a invitat politicos: "Poftiti. Sunteti asteptati. Am fost anuntat ca trebuie sa vina «cineva» de la un ziar important. Baietii sunt sus la etajul 1, lucreaza de zor".

    TOT ROCKER. Am urcat increzatori la etajul 1, respectand indicatiile portarului, tare amabil de altfel. Insa la etaj am dat doar de niste usi inchise. Nici tipenie de om. Dintr-o data, dincolo de usi au inceput sa rasune acorduri de vioara. "Se lucreaza", ne-am spus. Dupa o alta usa se aude vocea impunatoare a lui Covaci. "Aha! Aici trebuie sa ciocanim", concluzionam. Dar nu am apucat sa batem la usa, caci aceasta a fost deschisa. Din spatele usii apare un rocker cu plete albe si negre prinse in coada, imbracat in blugi negri, cu o camasa neagra si ea, peste care era o vesta de piele. Tot neagra. E Covaci. "Voi trebuie sa fiti de la Jurnalul National. Faceti-va comozi si spuneti-mi cu ce va pot fi de folos?", ne intampina Nicu Covaci.

    DISCUTII TRILINGVE. Intram in "camera butoanelor". Aici, la un imens pupitru cu zeci de butoane, se afla un tanar, inginerul de sunet, despre care am aflat ulterior ca se numeste George Nemeznic, fost component al trupei Conexiuni. In camera vecina, despartita printr-un geam de cea in care ne aflam, Mani Neumann, cu niste casti imense pe cap, dadea de zor din arcus. Ne saluta discret, dar fara sa se intrerupa. "A venit ieri-seara din Germania (n.r. - marti, 12 aprilie), azi inregistreaza toata partea sa de album, dupa care joi dimineata pleaca inapoi", ne sopteste Covaci. "Cum adica, fiecare inregistreaza bucata sa si gata? Nu tu repetitii?", l-am intrebat, tot in soapta, pe Covaci. Raspunsul, mai tarziu, caci suntem intrerupti de Mani, care, dincolo de geam, il intreaba ceva in germana pe Nicu. "Intre noi vorbim in trei limbi: romana, germana si engleza", ne lamureste Ionut Contras, producatorul. Omul de la butoane ne face semn: "Sssst". Drept pentru care iesim insotiti de Covaci si de Ionut.

    PROFESIONISTII. "Totul se inregistreaza pe bucati. Am facut in Spania un disc ghid - am tras doar voce si chiatra. Baietii au ascultat, dupa care fiecare a inceput sa imprime partea sa. Ovidiu a inregistrat primul. A tras totul intr-o singura zi. S-a intrecut pe sine insusi! Apoi, doua-trei zile, am inregistrat chitarele eu si Cristi Gram", incepe Nicu Covaci povestea albumului. Inregistrarile nu iau mult timp, pentru ca baietii canta din prima. Editarile sunt cele care dureaza. Inca nu se stie titlul albumului. Dar cert este ca pe acesta, ca bonus, va fi inclusa si piesa "Orujo". Va mai fi o piesa sarbeasca "Javore". "Este un cantec vechi, din copilaria mea, pe care l-am auzit de la maica-mea. Piesa va fi cantata in romaneste, dar, daca ma «enervez», o sa alternez sarbeste cu romaneste. Cum am facut la «Jovano». Sarbii sunt prietenii mei, iar noi, banatenii, ne-am avut intotdeauna bine cu sarbii", spune Covaci.

    PENTRU TOTI. Noul material discografic va beneficia si de o varianta in limba engleza. Adica pe acelasi fond muzical se va canta si in limba engleza. "Vreau sa se inteleaga ca Phoenix este o formatie internationala: noi cantam romaneste pentru publicul nostru din tara, care ne iubeste si pe care il iubim, si cantam in engleza pentru publicul de peste hotare. Noi am cantat 15 ani in Romania si 30, «afara». E firesc sa apara texte si in engleza", argumenteaza acelasi Covaci. Desi baietii inregistreaza de dimineata pana seara tarziu, pe fetele lor nu se citeste nici o urma de oboseala. Ba chiar se tin neincetat de sotii. "Fiecare are o replica, daca te-ai intors cu spatele, «te-a lovit» cu gluma, si tu trebuie sa vii imediat cu replica. Asta cam e atmosfera: munca multa si glume la tot pasul", ne explica Ionut.

    MATERIAL DISCOGRAFIC IN FORMULA DE AUR
    Noul material se inregistreaza in formula de baza a formatiei: Josef Kappl (Ioji), Mircea Baniciu, Mani Neumann, Ovidiu Lipan Tandarica, Nicu Covaci (foto), plus Cristi Gram, oaspete special. De afara venim noi: eu, Mani si Ioji. "Din echipa mai face parte si Ionut Contras, care se ocupa de productie si este tartorul cel mare. El chiar alearga mai mult decat noi toti la un loc. Speram sa nu patim ce am patit cu «In umbra marelui urs», care, dat la o casa de discuri, nu a fost promovat in nici un fel, casa de discuri nu si-a respectat contractul".

    ×
    Subiecte în articol: arte covaci