x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție de sentimente și emoții, la Centrul Cultural din Bușteni

Expoziție de sentimente și emoții, la Centrul Cultural din Bușteni

de Diana Scarlat    |    19 Oct 2024   •   10:20
Expoziție de sentimente și emoții, la Centrul Cultural din Bușteni

Pictorul Laurențiu Toader a spart canonul portretisticii contemporane, arătând că sentimentele și emoțiile care pot fi surprinse de artist pe chipul unui om, într-un anumit moment, pot deveni atât subiect de meditație pentru privitor, cât și obiect de artă, ca decor interior. 

Ne-am obișnuit să vedem portrete create la comandă, care copiază instantaneul fotografic, fără a dezvălui trăirile personajelor, însă Laurențiu Toader spune că nu creează la comandă, ci atunci când simte că poate transmite ceva aparte, mai ales prin portret. 

 

Așa se explică de ce chipurile organizate acum în expoziția "Portrete Neconvenționale" de la Centrul Cultural din Bușteni "vorbesc" despre trăirile profunde ale oamenilor, în diverse ipostaze și faze ale vieții. Studiul emoțiilor exprimate pe chipurile personajelor mi-a amintit de profunzimea analizelor făcute de genialul psiholog american Paul Ekman - cel care a dezvoltat studiul microexpresiilor în descifrarea limbajului nonverbal, cunoscut publicului larg prin serialul "Lie to me".

 

Dar fiecare chip în parte poate deveni și tabloul perfect care să dea viață unei încăperi, transformând spațiul static într-un loc personalizat, dinamic, prin transpunerea plastică a naturii umane care exteriorizează trăirea de moment prin imortalizarea expresivității ideale.

 

Pictorul portretist adaugă elemente neconvenționale fiecărei creații, prin descompunerea imaginii și combinarea chipului cu tușe decorative, făcând astfel trecerea de la banalul portret din colecția privată a persoanei care s-a lăsat desenată, către opera de artă de sine stătătoare, în care personajul nu mai este decât pretextul pentru creația artistică. Opera capătă personalitate proprie, dincolo de modelul care a stat la bază sau chiar de voința artistului.

 

Expoziția pictorului de la Bușteni poate fi vizitată până pe 26 octombrie, intrarea fiind liberă. Alte creații ale artistului pot fi admirate în expoziția online a lui Laurențiu Toader (https://sites.google.com/view/atelier-laurentiu-toader).

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×