x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fara pirati HBO

Fara pirati HBO

27 Mar 2005   •   00:00

Primul canal din Romania de tipul pay-tv, HBO, s-a confruntat de la lansare cu un fenomen ce a plasat tara noastra pe un rusinos loc de top. Mult prea multi "pirati" care urmaresc acest canal, fara sa plateasca. Numarul acestora insa este din ce in ce mai mic.

  • de CRISTINA OLOGEANU
  • 21 martie 2005
    FILMUL LUNII. "Matrix Revolutions" va fi pe HBO abia pe 24 aprilie
    In primii ani de la lansarea in Romania, HBO a trebuit sa dea piept cu inventivitatea romanului. In anul aparitiei sale, 1998, HBO era singurul canal pentru vizionarea caruia abonatul de la cablu trebuia sa plateasca in plus pe langa abonamentul de baza. Cum romanul nu duce lipsa de imaginatie, imediat au fost lansate pe piata tot felul de dispozitive care sa permita vizionarea acestui canal fara probleme. Cum la vremea respectiva nu a existat un articol de lege care sa pedepseasca detinerea si comercializarea acestor decodoare, cei de la HBO nu au avut cum sa controleze fenomenul. Astfel ca, la un moment dat, Romania conducea detasat la capitolul piraterie, cu un procent de aproape 90%.

    CAMPANII. Singurul lucru la indemana a fost inceperea unor campanii solide de combatere a pirateriei. Astfel, din 2003 pana in prezent, HBO a desfasurat mai multe campanii educationale pe propriul canal prin care incerca sa constientizeze publicul ca folosirea decodoarelor ilicite este tot furt. Bonusuri la abonare, gratuitati, cadouri, vizionare necodata sunt doar cateva dintre "ingredientele" menite sa atraga publicul. Si colaborarea cu institutiile statului care au avut un cuvant de spus in combaterea pirateriei, ducand la scaderea procentului de "pirati".

    In timp ce rata medie a pirateriei HBO este de 18% pentru Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria, in Romania aceasta a ajuns la 70%. Vestea buna la nivelul tarii noastre este aceea ca, de la aproape 90%, pirateria HBO in Romania a ajuns in cativa ani la 70%. Ce-i drept, nu e mult, dar e un inceput. Si, daca tot am vorbit de vizionarea necodata, HBO da unda verde la "free preview". Adica, in perioada 1-3 aprilie, orice abonat la cablu, platitor sau nu de abonament HBO, poate vedea acest canal "la liber".

    FILME TARI
    In perioada vizionarii gratuite, la HBO se vor difuza filme precum "Alien: Vanatoarea", "Examen" (cu Alexandra Mutu si Gheorghe Dinica), doua super, concerte: Gloria Estefan si "Park in the park 2004". Insa filmul lunii, "Matrix Revolutions", va veni in afara perioadei de gratuitate. Tot in aceasta luna, la HBO vor mai veni: concertul "Celine Dion in Las Vegas", "John Q", "Consecinte".

    ×
    Subiecte în articol: arte