x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme pentru toate gusturile

Filme pentru toate gusturile

de Maria Sârbu    |    26 Mai 2008   •   00:00
Filme pentru toate gusturile

La cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film “Transilvania” (TIFF), des­fă­şurată între 30 mai şi 8 iu­nie la Cluj-Napoca, vor fi proiectate 200 de producţii atît în săli de cinema, cît şi pe străzi, pe terase, în ho­teluri, galerii, în teatru.

CINEMA - La TIFf, 200 de producţii din întreaga lume

La cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film “Transilvania” (TIFF), des­fă­şurată între 30 mai şi 8 iu­nie la Cluj-Napoca, vor fi proiectate 200 de producţii atît în săli de cinema, cît şi pe străzi, pe terase, în ho­teluri, galerii, în teatru.

TIFF a devenit o manifestare mult aşteptată de cinefili, pentru că la ediţiile anterioare au fost prezentate filme pentru toate gusturile, multe dintre ele aduse imediat după ce au avut premiera la Cannes. Spaţiile alese pentru proiecţii şi pentru evenimentele adiacente sînt pe placul pu­blicului, care are şansa să vadă nu nu­mai filme “de top”, ci şi să discute cu personalităţi ale lumii cinema­tografice româneşti şi internaţionale.

COMPETIŢIA. Selecţia in­clu­de 127 de lungmetraje şi 73 de scurt­me­­traje. În competiţia pentru cîş­ti­g­a­rea Trofeului “Transilvania” intră 12 filme ale unor regizori aflaţi la de­but sau la al doilea lungmetraj. Celor cî­teva secţiuni deja consacrate la fes­tival – Supernova, Umbre, Fără li-mite, 3X3, Zilele Filmului Românesc şi Doc’n’Roll etc. – li se adaugă noi secţiuni: două “Focusuri” asupra cine­matografiei ruse şi daneze şi “În timp real”. Unul dintre ca­pe­­tele de afiş ale Zilelor Filmului Ro­mânesc (5-7 iunie) din această edi­ţie a TIFF-ului va fi al treilea lungmetraj al regizorului Radu Mun­tean – “Boogie” –, vîndut deja pentru a fi distribuit în Franţa. Selecţionat la Cannes în “Quinzaine des Réalisateurs”, pelicula “Boogie” este una dintre cele mai aşteptate premiere româneşti autohtone din acest an.

ÎNCEPUTUL. În prima zi a festivalului, o parcare amplasată pe te­­rasa unui mall va fi transformată într-o imensă sală de cinema în aer li­ber. În cadrul acţiunii “Drive-in TIFF 2008”, cele peste 300 de locuri de parcare vor deveni “scaune” de ci­nema, de unde se va viziona filmul programat începînd cu ora 21:30. Pelicula “Shine a Light”, aflată la prima proiecţie oficială în România, va putea fi urmărită din maşină, iar coloana sonoră ascultată la ra-dio­­ul maşinii. Este documentarul lui Martin Scorsese despre celebra trupă Rolling Stones.TIFF acordă atenţie şi cinematografului maghiar, prin Ziua maghiară, fiind proiectate şap­te lungmetraje din ultimii trei ani, în frunte cu “Delta”, în regia lui Kornel Mundruczo (Cannes, 2008), şi un program de şapte scurtmetraje. Sub tiparul deja cunoscut – Focus – va fi şi Moldova, cu filme din Re­publica Moldova, dar şi Ziua Romă, care tratează subiecte centrate pe et­nia romă.

Actriţa franceză Cathe­rine Deneuve va fi omagiată prin acor­darea Premiului pentru întreaga carieră. Un trofeu la aceeaşi “ca­te­go­rie” va primi şi Tamara Bu­ciu­ceanu-Botez. Lor li se alătură peste 500 de invitaţi români şi străini din industria de film. După succesul ediţiei “duble” Cluj – Sibiu de anul trecut, TIFF revine în Sibiu în perioada 11-15 iunie cu cinci seri de proiecţii de top din selecţia festiva­lului, care vor avea loc în Piaţa Mică.

PREMIILE. Trofeul “Transilvania” este în valoare de 10.000 de euro. Se vor acorda, de asemenea, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul special al juriului, Premiul pentru cea mai bună imagine, Premiul pentru cea mai bună interpretare, Premiul FIPRESCI, oferit de Juriul Asociaţiei Presei Străine de Film, Premiul publicului, Premiul de excelenţă, Premiul pentru întreaga carieră, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul Zilelor Filmului Românesc etc.

×
Subiecte în articol: arte premiul