x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fits-15 - Sibiu, brand cultural de ţară

Fits-15 - Sibiu, brand cultural de ţară

de Maria Sârbu    |    16 Mai 2008   •   00:00
Fits-15 - Sibiu, brand cultural de ţară

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalu­lui Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurată între 29 mai şi 8 iunie, reuneşte circa 350 de evenimente, avînd tema “Energii”.

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalu­lui Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurată între 29 mai şi 8 iunie, reuneşte circa 350 de evenimente, avînd tema “Energii”. Structurată pe mai multe secţiuni, această ediţie aniversară im­pre­sionează, aşa cum îşi propun organizatorii, prin numărul mare de ţări participante – circa 70, prin nu­mărul mare de spaţii destinate spectacolelor – peste 45, prin nu­mărul mare de producţii invitate de diverse genuri – 20 de spectacole de teatru, 31 de spectacole de teatru-dans, 26 de spectacole de stradă şi opt concerte.

PERSONALITĂŢI. La conferinţa de presă prilejuită de FITS 2008, Constantin Chiriac, cel care a iniţiat şi a animat timp de 15 ani acest festival, a declarat că prin amploarea sa manifestarea este a treia din lume. Ediţia aniversară aduce la Sibiu un număr important de personalităţi marcante din lumea teatrului mondial, printre care directorii festivalurilor de la Avignon, Edinburgh, Moscova, dar şi condu­cerea de la Royal Shakespeare Company. Pentru prima dată va ajunge în România celebrul Eugenio Barba şi Teatrul său “Odin” din Danemarca. Din Japonia este adus, de asemenea în premieră, Kabuki autentic, considerat un tezaur naţional al niponilor.

Sînt anunţate mari companii de dans, dar şi companii de spectacol stradal, printre care şi trupa fran­ceză cunoscută în toată lumea “Plasticiens Volants”. Ca organizator al festivalului, Teatrul Naţional “Radu Stanca” va propune, şi în scopul vînzării, căci va funcţiona, ca şi în anii trecuţi, bursa de spectacole, mai multe producţii, printre care “Lulu” şi “Faust” regizate de Silviu Pur­că­rete. Se estimează că evenimentele vor atrage zilnic peste 60.000 de spectatori. Pentru cele 11 zile de festival au fost puse în vînzare 13.000 de bilete.

Ca în fiecare an, în afară de spectacole şi concerte au loc alte diverse evenimente adiacente, cum ar fi expoziţii, lansări de carte, conferinţe, ateliere, precum şi lecturi ale unor piese originale scrise de dramaturgi din cîteva ţări.

Produs de Fundaţia “Democraţie prin cultură”, FITS, care este o structură independentă, are sprijinul administraţiei locale, al Ministerului Culturii, UNITER-ului etc.

BUGET MARE. La conferinţa de presă, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a spus că Sibiul a devenit un brand de ţară prin programul de capitală culturală europeană de anul trecut, iar FITS e o continuare a ace­lui program. De aceea, MCC in­ves­teşte în continuare în Sibiu, alocînd festivalului 2,1 milioane lei. Bugetul total al ediţiei aniversare este de peste 5 milioane euro.

×
Subiecte în articol: arte