x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gaina dezmatata la cuptor

Gaina dezmatata la cuptor

14 Mar 2005   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)
Si acum veti putea urmari emisiunea "Bucataria lui Radu", o excelenta productie de sorginte protevista, cu Radu in rolul principal si cu Busu - mereu in rolul secundar, chiar in penumbra. Chiar in umbra. De fapt, chiar in intuneric. Deci se deschide televizorul, eventual in timp ce mananci o sanatoasa, nu-i asa?, salata de primavara de sera, si acolo urmaresti cu atentie cum se face o mancare foarte gustoasa si foarte aratoasa, foarte bogata in colesterol si, prin aceasta, nu-i asa?, indicata indeosebi persoanelor cu probleme de greutate (mai pe scurt, burtosilor), diabeticilor, hipertensivilor, gastricilor, ulcerosilor si, in general, tuturor celor cu probleme de digestie. Se pune cat mai mult cascaval, se baga la cuptor, se toarna ulei din belsug, se ia o inaripata si se trateaza si aia nu doar cu atentie, ci cu atentie sporita, adica mai intai se dezmateaza, obtinand astfel o inaripata, nu-i asa?, "dezmatata". Poanta asta nu-i a mea. Circula pe Internet o poza cu niste peste eviscerat pe care a fost asezat un carton cu sintagma "peste dezmatat" si m-am gandit sa v-o spun si dumneavoastra, celor peste care n-a dat fericirea Internetului.

Colesterolul, astfel pregatit, se asaza la masa, unde se sta si se lasa Radu sa vorbeasca, noi uitandu-ne cat mai atenti in farfurie si privindu-l uneori timorati si ofiliti. Se pune Busu sa mimeze ca e haios, Busu nu reuseste, dar noi trecem cu vederea si ne-apucam sa mancam. Observam ca Radu a mai slabit, ceea ce va dorim si dumneavoastra si, de asemenea, observam ca Radu mananca mai putin ca o vrabiuta sub tratament, chestie care ne face sa ne gandim ori ca mancarea e scoasa din poze si e data cu spray d-ala care-o face sa arate lucitor (si atunci intelegem de ce nimeni nu mananca) ori, pur si simplu, omul vrea sa ne puna pe noi sa mancam, ca sa nu fie el singurul grasan din zona.

Mai observam, de asemenea, ca Busu se straduieste totusi sa para haios, chiar daca asta nu-i reuseste niciodata, fapt pentru care tin sa-l felicit si sa-i urez "mult succes macar pe viitor, mai Busu, nu uita, sunt alaturi de tine, iti doresc tot binele din lume, te pup si te iubesc, hai pa!". Mai observam, de asemenea, ca doamnele, in casa carora vine Radu ca sa le dea lectii de gastronomie tac foarte mult, si nu-nteleg de ce, pentru ca stiu ca o tanti e programata genetic sa vorbeasca mult mai mult decat un nene.

Ma gandesc ca, daca Radu ar veni la mine in bucatarie si mi-ar scotoci printre oale si printre condimente si ar mai si vorbi peste mine si mi-ar da si cu flit cu gastronomia lui cu tot, ar iesi ceva foarte misto, brownian, cum imi place mie, dar, dupa ce-ar pleca, as iesi pe balcon ca sa urlu de nervi. Noroc ca asta n-are cum sa se intample, nu de alta, dar n-am atata bucatarie cat sa-l incapa pe Radu.

×
Subiecte în articol: arte