x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Hamlet (curat!) intolerable"

"Hamlet (curat!) intolerable"

09 Iun 2004   •   00:00

EVADARE. Cine iubeste arta si e-n pas cu vremurile trebuie sa fie deschis oricaror experimente. "Hamlet. Intolerable" este o tentativa de spectacol-experiment.

Ca toate elementele sa creeze un adevarat spectacol, care sa nu ramana doar in stadiul de experiment, e nevoie ca ele sa fie armonioase, sa emotioneze si prin inedit si sa atraga. La Sala Izvor a Teatrului "L.S. Bulandra" am vazut "Hamlet. Intolerable". As fi putut spune ca am asistat la un spectacol, daca macar jumatate din public ar fi ramas in sala pana la sfarsit. Dar cand reprezentatia s-a terminat, cel mult un sfert din scaune erau ocupate.

ESEC. "Hamlet. Intolerable" este o adaptare dupa piesa lui Shakespeare, care-i apartine lui Sebastian-Vlad Popa. Subiectul e arhicunoscut, nu amintim de el. In regia Ancai Bradu, o trupa de actori maghiari, francezi si romani, "La compagnie Spleen d’Or", se invartesc in afara si inauntrul unui tarc, vorbesc in franceza si maghiara si romana, Ofelia canta in engleza. Pana aici, nimic care sa te faca sa pleci de la teatru. Toti sunt deghizati in oi, cu lana creata si cornite aferente. Am vazut - jur! - reprezentatii cu "Hamlet", cu actori imbracati in blugi sau in tunici cu fireturi, semn ca cineva plasase actiune in alte timpuri decat o facuse Marele Will. Si n-a deranjat pe nimeni. Intelegem ca e vorba despre un univers concentrationar, in care Hamlet vine in chip de mielusel, capabil de jertfa, transformandu-se in lup venit la stana, sa faca lumina printre mioritele gregare si captive. Si mai stim ca vor fi reprezentatii pe mai multe scene ale lumii cu acest proiect. In aceasta viziune regizorala, fantomele trecutului bantuie spatiul est-european si trebuie alungate de eroul civilizator. Pe noi, est-europenii, nu ne-a miscat acest demers decat de pe fotolii. (Claudia Daboveanu)

×
Subiecte în articol: arte