x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Între întâmplare şi imaginaţie la Muzeul Ţăranului Român

Între întâmplare şi imaginaţie la Muzeul Ţăranului Român

de Carmen Anghel    |    28 Sep 2010   •   00:00

O lume inedită  vă este propusă de Muzeul Ţăranului Român, o expoziţie cu lucrări ale artistei Adity Chakravarti, din India, soţia ambasadorului Indiei în România.

Jumătate oameni, jumătate figuri animale ¬ îngeri care merg pe apă, forme feminine cu braţe care atârnă în timp ce merg. Forme stranii pe care le vedem în vise. Din imaginaţie, ele au devenit reale. Acestea sunt imaginile pe care le puteţi vedea pictate pe bucăţi de lemn cu capetele întunecate şi arse. Culorile turcoaz, coral, chihlimbar şi smarald înnobilează lemnul şi scot în evidenţă contururile. Motivele apar de ici, de colo; pe alocuri sunt folosite foiţe de aur. Ai impresia unor valoroase tapiserii de altădată sau a unor icoane din alte vremuri. Motivele din tapiserii provin din cultura şi folclorul indian "Madhubani".
Expoziţia va fi deschisă la sala Acvariu, de astăzi, de la ora 18:30, până la 9 octombrie 2010, şi poate fi vizitată zilnic de la 10:00-18:00.

Călătorind şi trăind pe mai multe continente alături de soţul său, Adity Chakravarti a avut şansa să cunoască diferite culturi. Formarea sa artistică şi experienţa de peste 20 de ani ca artist i-au înlesnit absorbţia acestor culturi. În unele dintre lucrările sale se regăsesc abanosul şi solul oranj al Africii, în altele se regăseşte roşul magnific al toamnei arţarilor canadieni. În unele vezi albastrul luminos al lui Krishna, zeul colorat de acasă din India, iar în alte picturi chiar şi arhangheli, îngeri şi icoane din România. În toate rămân constante limba, stilul său inconfundabil şi lemnul ars.
O invitaţie, o lume, mai multe poveşti.

×
Subiecte în articol: arte