x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Introspecții la Galeria Macadam a ICR Paris. Trei artiști români consacrați participă la Săptămâna culturilor străine din capitala Franței

Introspecții la Galeria Macadam a ICR Paris. Trei artiști români consacrați participă la Săptămâna culturilor străine din capitala Franței

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Sep 2022   •   12:28
Introspecții la Galeria Macadam a ICR Paris. Trei artiști români consacrați participă la Săptămâna culturilor străine din capitala Franței

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

Întâlnirea cu artiștii și curatorii expoziției va avea loc în ziua vernisajului, 26 septembrie 2022, la ora 19:00, la Galeria Macadam a ICR Paris (1 rue de l'Exposition, 75007 Paris). Deschisă publicului până pe 14 octombrie, expoziția face parte din „Săptămâna Culturilor Străine”, program far al FICEP (Forumul Institutelor Culturale Străine din Paris), la care Institutul Cultural Român este afiliat și participă anual. 

Sub titlul Introspecții, „trei artiști români destul de apropiați ca vârstă dar cu parcursuri existențiale extrem de diferite ajung fiecare în felul său la un numitor comun prețios: a practica arta e o cale a cunoașterii de sine, e o cale a expandării de sine, e o cale spirituală”, afirmă Magda Cârneci în catalogul expoziției, editat de ICR Paris.

Lucrările create de Suzana Fântânariu, Anca Szönyi Thomas și Dorin Creţu reflectă procesul de experimentare artistică a emoţiilor generate de actualitate şi influenţa ei asupra comportamentului uman.

Frica generată de multitudinea de conflicte sociale, politice și culturale, devenite curente la scară planetară, ne face să trăim cu imaginea unei lumi profund tulburate, care a devenit o sursă de incertitudini majore.” (Suzana Fantanariu)

Evenimentele complexe și interpretările multiple fac, din păcate, lumea din ce în ce mai divizată, creând pentru noi toți un sentiment subtil - dar permanent - de incertitudine.” (Anca Szönyi Thomas)

Prin pictură, îmi propun să găsesc acel minim de gesturi care să mai evoce senzorialul și să comunice complexitatea universului din care facem parte.” (Dorin Crețu)

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, cu sprijinul Casei de Cultură a municipiului Timișoara.

Informații biografice:

Suzana FÂNTÂNARIU este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, profesor universitar la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara, și coordonator de doctorat. În 1985, a primit bursa „Academia di Romania”, Roma, Italia, iar în 2005, bursa „Constantin Brâncusi”, Cité Internationale des Arts, Paris, Franța. A realizat peste 50 de expoziții personale în țară și străinătate. A fost distinsă cu peste 30 de premii, naționale și internaționale.

Artistă multidisciplinară, Anca SZÖNYI THOMAS a absolvit Universitatea de Artă din București (1982), secția Pictură și Restaurare Monumentală. Stabilită în Franța din 1987, Anca Szönyi Thomas activează în domeniul culturii și artei ca organizatoare de evenimente și curatoare de expoziții. În prezent, artista explorează tehnici mixte în interacțiune cu imaginea fotografică, în cicluri metaforice sau realiste în spiritul „Here&Now”.

Dorin CREȚU este un pictor franco-român care trăiește și lucrează la Paris și București. A studiat la Academia de Arte Frumoase din București. A primit mai multe premii de pictură și granturi de creație acordate de Ministerul Culturii din Franța. Lucrările sale fac parte din colecțiile Fond National d'art Contemporain Paris, Fondation de Vitry, Muzeul Național de Artă Contemporană București și din colecții private. Este reprezentat de Galeria Charlotte Norberg din Paris și Galeria AnnArt din București.

 

 

                                                                                                                                           

×