x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ion Cristoiu revine cu "Istoria ca telenovela"

Ion Cristoiu revine cu "Istoria ca telenovela"

31 Mar 2005   •   00:00

Gazetarul Ion Cristoiu revine pe piata cartii cu o noua provocare: "Istoria ca telenovela". Cititi despre virilul Stefan cel Mare, despre cum Lupeasca ii facea curte lui Carol sau despre cartea de munca a lui Nicolae Ceausescu.



  • de SEBASTIAN S. EDUARD

  • LANSARE. "Istoria ca telenovela", "episodul" al 2-lea
    Este de fapt volumul cu numarul doi din lucrarea "Istoria ca telenovela - eseuri, note, fotografii, documente inedite", pentru ca primul volum a aparut deja anul trecut. Totodata, este vorba de a 11-a carte a cunoscutului gazetar.

    Lucrarea cuprinde mai multe capitole in care evenimente cruciale sau personaje istorice sunt vazute printr-o abordare neconventionala. Cateva dintre ele, putine, au fost publicate, pe scurt in pagina "Istoria ca telenovela" pe care jurnalistul Ion Cristoiu o sustine in fiecare sambata in Jurnalul National. Stilul este la fel de fin-ironic, specific lui Ion Cristoiu, iar documentarea... cum altfel decat gazetareasca?! Multa lumea stia sau auzise in diverse medii de cartea de munca a lui Nicolae Ceausescu, dar Ion Cristoiu se ambitioneaza si o publica. Exista! Nu este un mit. Convingeti-va!

    SAVUROS. Capitolele sunt care mai de care savuroase, iar titlurile sunt si ele formulate gazetareste, cu carlig. "Efectul rusilor asupra servitoarelor", "Lucretiu Patrascanu - amantul Anei Pauker?", "Depozitia lui Iuliu Maniu la procesul lui C.Z. Codreanu", "Un grasut: Marele Voievod", "Rolul mamaligii in istorie", "Cand majestatea-sa iese la arat", "Antonescu umbla cu pistolul prin redactii", "Titulescu era castrat?", "Daca Elena Lupescu ar fi fost un pic mai proasta...", "Cum ar fi aratat 26 ianuarie azi?", "Barbatii banali au mai multe sanse la femei", "Virilul Stefan cel Mare" etc. Exemplele ar mai putea continua.

    EXEMPLU. Dar sa dam numai unul. In capitolul "Daca Elena Lupescu ar fi fost un pic mai proasta...", Ion Cristoiu vorbeste despre memoriile Elenei Lupescu si comenteaza scena "de carpeta ieftina" a intalnirii dintre ea si Carol al II-lea. "Cu o viata intre prostitutia de lux si prostitutia de trotuar, Elena Lupescu a pus ochii pe Carol al II-lea, interesata de o legatura cu un barbat despre care stia, dar mai ales intuia, ca poate fi usor inrobit de o femeie cu experienta. In romanul «Vulpea roscata», fara alta calitate decat cea memorialistica, Pamfil Seicaru descrire pe larg manevrele Elenei Lupescu pentru a-l prinde in mreje pe Printul prostanac. (...) «Elena isi alesese o imbracaminte sobra, dar eleganta; atragea atentia, nu o provoca. Se aseza totdeauna in fata printului. Din chiar prima oara si-a dat seama ca acesta o observase si chiar il interesa. Isi fixa privirea asupra lui cu o concentrata admiratie, pasionata dorinta nuantata de o oarecare melancolie. Isi studiase fata in oglinda, ca o actrita inainte de o premiera decisiva pentru cariera ei, isi compusese o masca, multumita careia spera sa atraga atentia si ulterior sa destepte interesul printului Carol. La sfarsitul primei serbari, Elena a fost sigura ca vanatul nu-i va scapa. De cateva ori printul i-a evitat privirea, a intors capul in diferite directii cu aerul ca il interesa multimea; si din nou revenea privind-o cu interes din ce in ce mai crescand. Ea ii citea in figura ca intr-o carte deschisa.»"

    PROCES

    "M-am convins ca este de o sinceritate, de o consecventa si de o onorabilitate care sunt foarte rare in viata noastra politica" - Iului Maniu despre C.Z. Codreanu

    REMARCA

    "Mi-a facut impresia unui om cu sufletul curat, ca al unui tanar din generatia noastra" - C.Z. Codreanu despre Iuliu Maniu

    ×
    Subiecte în articol: arte ion