x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Joan Baez a cantat o piesa moroseneasca

Joan Baez a cantat o piesa moroseneasca

13 Iul 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA

Concertul Joan Baez, care a avut loc la Sala Palatului din Bucuresti, a entuziasmat spectatorii. La finalul spectacolului, cantareata a cantat o piesa in limba romana impreuna cu Narcisa Suciu. Canta de-o viata. Cu aceeasi dorinta de a se face dreptate. Respira libertatea prin toti porii. Si in fiecare tara in care calatoreste sau tine concerte isi cere scuze pentru politica guvernului american. La 63 de ani, Joan Baez mai danseaza inca pe mese, demonstrand ca poate fi mereu tanara.
DANA ANDRONIE

Dupa sase ani de absenta discografica, Joan Baez a revenit in Romania cu un nou album, "Dark Chords on A Big Guitar". Duminica, la Sala Palatului, regina muzicii folk a cantat live doua ore, fara intrerupere. Din cand in cand mai lua cate o gura de ceai de ghimbir, pentru a fi sigura ca vocea ii va fi fidela si nu o va lasa atunci cand va avea cea mai mare nevoie de ea.

UMOR. Incaltata in papuci si cu un fular verde de gat, Joan Baez a dansat si a facut glume, spre deliciul publicului. "Cant piesele unor oameni mai tineri decat mine cu sapte, zece, douazeci de ani. Cred ca ar fi bine sa ma opresc aici" si "Voi interpreta o piesa de-a mea de acum 1.000 de ani" au dezvaluit faptul ca Joan Baez are un simt al umorului bine dezvoltat. Mai mult chiar, ea s-a bucurat ca romanii mai au inca acelasi simt (al umorului) si ca mai sunt in viata. Bineinteles ca folkista le-a cerut scuze si romanilor in numele guvernului american pentru proasta administratie, iar publicul a rasplatit-o cu aplauze. Replica artistei n-a intarziat: "Of, chiar atat de prost conduce guvernul american!?".

SURPRIZE, SURPRIZE. Joan a cucerit Sala Palatului prin vocea sa, care n-a tradat-o, si prin dragostea pe care le-a aratat-o romanilor. In deschidere a cantat si Narcisa Suciu. Iar Joan Baez i-a pregatit o surpriza de zile mari. Timp de sapte ani, s-a chinuit sa invete limba romana pentru a canta impreuna cu Narcisa o piesa maramuresana, "Rau ma dor ochii, ma dor". Cand a venit prima data in Romania, Baez a auzit pe terasa "La Motoare" din Bucuresti niste maramureseni cum cantau o piesa, la o bere cu prietenii. I-a placut atat de mult melodia, incat a inregistrat-o pe reportofon si nu s-a lasat pana n-a invatat-o mot-Ã -mot. Pana la probele de sunet dinaintea spectacolului, nimeni n-a stiut de scenariul lui Joan Baez: sa faca duet cu Narcisa Suciu. Cu atat mai mult sa interpreteze o piesa maramuresana, in limba romana. Cu alte cuvinte, Joan le-a copt-o si organizatorilor, si Narcisei. Diva muzicii folk s-a bucurat ca un copil de reusita farsei. Iar Naricsa Suciu are ce povesti stranepotilor.

PETRECERE. Dupa concert, Joan a petrecut, la Casa Eliad, cu folkistii si cu Holograf, VH2, Compact, Bodo de la Proconsul etc. A mancat branza cu ceapa si s-a distrat de minune. L-a apreciat foarte mult pe Vali Sterian, iar la auzul vestii ca acesta nu mai traieste, Joan Baez a tinut un minut de reculegere. A cunoscut-o si pe sotia artistului, Luci Sterian. Ieri dupa-amiaza, diva a parasit Romania cu destinatia Germania, unde va sustine un alt concert.

RECITAL
Paula Seling a cantat in deschiderea concertului Joan Baez. Exact ca acum sapte ani. Era toata numai emotii, asa ca i-au scapat cateva perle: "Ma aflu in aceeasi pozitie. Adica la pian, cantand". A vrut sa demonstreze cat este de buna si si-a ales niste piese grele de interpretat. A iesit onorabil din recital, avand si ghinionul ca sonorizarea sa-i joace feste. A primit aplauze, dar nu a fost la fel de bine primita ca Narcisa Suciu. Folkista a reusit sa faca publicul sa cante impreuna cu ea. Narcisa a interpretat o piesa pe care a cantat-o prima oara la 18 ani, cand a plecat de acasa.

×
Subiecte în articol: arte piesa joan baez joan baez