x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jurnalul Festivalului National de Teatru

Jurnalul Festivalului National de Teatru

12 Noi 2005   •   00:00
CIULEI. Nu e prima data (si suntem siguri ca nici ultima) cand Liviu Ciulei il alege pe Marcel Iures pentru un rol de compozitie, intr-o piesa clasica. La Sala Izvor a Teatrului "L.S. Bulandra", Iures a fost "Henric al IV-lea", din scrierea cu acelasi nume, de Luigi Pirandello. Magicianul Ciulei l-a transformat pe Iures intr-un rege. Nebun. Se preface sau chiar e? Oricum, o lume intreaga se supune nebuniei lui. Candva, un accident inscenat i-a afectat memoria. O tinerete irosita, o dragoste pierduta, o viata imposibil de recuperat. Daca Marcel Iures e mai cunoscut, pe plan international, ca actor de film, pentru romani era, pana de curand, "nefericitul print al Danemarcei", din "Hamlet"-ul aceluiasi Liviu Ciulei. Dar de acum inainte va ramane pentru mult timp Henric al IV-lea, pe scena aceluiasi teatru care l-a consacrat, sub bagheta aceluiasi urias Maestru.

MROZEK. Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu a prezentat pe scena Odeonului piesa lui Slawomir Mrozek, "Casa de pe granita". Regizorul Gabor Tompa a realizat un spectacol modern, bine ancorat in realitatea cu deschideri europene pe care o traim. Continua tranzitie capata contururi grotesti, "indulcite" de un umor negru. Metafora absurda traseaza granite intr-o casa de oameni asezati si pasnici: intre oameni si farfurii, oameni si wc, oameni si oameni, in patul conjugal. Ca sa iei ceva din propria camara, iti trebuie pasaport. Altfel, diplomatii sositi la fata locului cu misiuni clare si discursuri scurte rezolva totul foarte repede... Oare asta ne asteapta? "Putem fugi de lume, dar unde?", se si ne intreaba retoric regizorul. (Claudia Daboveanu)

CYMBELINE. Sala "Camil Petrescu" a TNB a gazduit la 10 noiembrie un spectacol sustinut de Teatrul German de Stat din Timisoara: "Regele Cymbeline", de William Shakespeare. Regia, Alexander Hausvater. Spectatorii au putut urmari un spectacol alert, realizat dupa o reteta care nu da vreodata gres atunci cand e vorba de universul propus de Marele Will: parada de umbre si sunete intr-un basm alegoric, fantezie devenita realitate si iubire devenita rutina. Sau viceversa. Hausvater a ales pentru rolul titular un actor din Germania: Georg Peetz. In rolul lui Jachimo - Alexandru Mihaescu - , un actor nominalizat anul acesta la Premiile UNITER.

ASTAZI SI MAINE IN CADRUL FESTIVALULUI:
SAMBATA

PIATA SF. GHEORGHE

  • 15:00/17:00 - Pornire din Piata Sf. Gheorghe, "Un tramvai numit Popescu", dupa opera poetului Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte

    TEATRUL ODEON

  • 18:00/21:00 - "Trei surori", de A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija

    TEATRUL I.L. CARAGIALE

  • 19:00/22:00 - Sala Mare, "Scaunele", de Eugen Ionesco, directia de scena Victor Ioan Frunza

    TEATRUL NOTTARA

  • 22:00 - Sala George Constantin, "Nu se stie cum", de Luigi Pirandello, regia Bocsardi Laszlo

    DUMINICA

    TEATRUL ACT

  • 12:00 - Lansare de carte: "Mastile lui Hausvater", de Cristina Modreanu

    PIATA SF. GHEORGHE

  • 15:00/17:00 - Tramvai, cu pornire din Piata Sf. Gheorghe, "Un tramvai numit Popescu", dupa opera poetului Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte

    TEATRUL "BULANDRA"

  • 18:30 - Sala "Toma Caragiu", "Triumful dragostei", de Pierre Marivaux, regia Alexandru Darie

    TEATRUL "I.L. CARAGIALE"

  • 17:30/20:30 - Sala Mare, "Noaptea de la spartul targului", de William Shakespeare, regia Silviu Purcarete
  • ×
    Subiecte în articol: arte teatrul regia