x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La “festCO”, trupe din Irlanda, Anglia şi Franţa

La “festCO”, trupe din Irlanda, Anglia şi Franţa

de Maria Sârbu    |    09 Apr 2008   •   00:00

Teatrul de Comedie a închis, marţi, secţiunea internaţională a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului ”festCO”, componenta naţională urmînd să se desfăşoare între 17 şi 24 mai.



Teatrul de Comedie a închis, marţi, secţiunea internaţională a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului ”festCO”, componenta naţională urmînd să se desfăşoare între 17 şi 24 mai.


Din străinătate au venit, la invitaţia conducerii teatrului, trupe din Irlanda, Anglia şi Franţa. Primul spectacol jucat, la 6 aprilie, în faţa publicului bucureştean a fost “Cîntăreaţa cheală” de Eugene Ionesco – o montare a companiei irlandeze “Blue Raincoat” din Sligo, cu un grup de actori minunaţi.
I-a urmat cel intitulat “Scaunele”, de acelaşi autor. Cele două creaţii scenice, care poartă semnătura regizorului Niall Henry, sunt prezentate şi în Bulgaria, unde trupa a plecat în turneu, în oraşele Ruse, Plevna şi Sofia.
În memoria publicului bucureştean va rămîne cu siguranţă creaţia scenică “Lecţia” de Eugene Ionesco, produsă de Icarus Theatre Collective din Londra. Un spectacol-bijuterie, adică perfect. Actriţa Amy Loughton (Eleva) şi actorul John Eastman (Profesorul) au reuşit o performanţă greu de egalat, sub bagheta unui talentat regizor, pe numele său Max Lewendel. Interpreţii (al treilea rol, jucat de Julia Munrow) au fost ajutaţi şi de decor, funcţional şi inspirat, realizat de Christopher Hone. Timp de 1h 5 min, cît a durat spectacolul, publicul a fost profund impresionat de talentul actorilor şi de performanţa lor.
A treia seară la “festCO” a fost dominată de Franţa. Înainte de recitalul “Bătrînul clown cu inima fugară” de Matei Vişniec, regia Charles Lee, susţinut de actorul din Paris Olivier Conte, a avut loc o prezentare de carte. Dramaturgul francez de origine română Matei Vişniec şi-a lansat volumul de teatru scurt “Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu” (Editura Paralela). Autorul, împreună cu directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, şi alti actori, a citit fragmente din volum.
Secţiunea naţională a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti “festCO” va include spectacole montate pe scene din Bucureşti şi din ţară. Vor avea loc evenimente şi în stradă.

×
Subiecte în articol: arte