x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Nottara - Leonce si Lena, o poveste actuala

La Nottara - Leonce si Lena, o poveste actuala

23 Oct 2004   •   00:00

Sala "George Constantin" a Teatrului Nottara gazduieste de putin timp spectacolul cu piesa "Leonce si Lena", de Georg Büchner, in regia lui Felix Alexa.

CLAUDIA DABOVEANU

Click pentru a mari imaginea
DILEMA. Valerio si Leonce "cauta cu lumanarea". Oare ce vor gasi?
O piesa scrisa in secolul al XIX-lea, dar extrem de actuala ca tematica. Dupa ce a scris-o, in 1836, Büchner moare un an mai tarziu, la numai 24 de ani. Calificata de critica vremii drept o comedie romantica, "Leonce si Lena" capata acum cu totul alte conotatii, gratie viziunii regizorale a lui Felix Alexa si scenografiei purtand semnatura Dianei Ruxandra Ion.

UNDE SUNTEM? Stranie senzatie iti dau, inca de la inceputul reprezentatiei, toate elementele componente ale spectacolului: decorul, costumele, talmacirea textului, muzica, jocul actorilor… O atmosfera de ospiciu, dar si de ancorare in realitatea imediata! De cate ori nu i-ati prins pe cei din jur ca fac pe nebunii? De cate ori n-am jucat teatru noi insine, ca antidot la prostia omeneasca, metoda de autoaparare si supravietuire intr-un univers haotic si lipsit de sens? Ce are rost, oare, intr-o lume in care conteaza doar aparentele si unde libertatea e incorsetata de constrangeri morale si sociale? Timpul se scurge, si el, ciudat (dar se scurge vizibil!) printr-o clepsidra uriasa, de o forma neobisnuita, fiind martor al comicului sau tragicului ce reies involuntar din situatii, al iubirilor ucise sau abia gasite…

PARIU. Cum ne-a obisnuit la fiecare premiera, Felix Alexa face un pariu (pe care-l castiga de fiecare data, chiar daca-l face cu el insusi), punand in prim-plan o tanara speranta. De asta data, i-a venit randul lui Bogdan Florea - caruia i-a incredintat rolul Leonce - poate cel mai talentat din promotia UNATC 2004, clasa Adrian Pintea.

CATALOG...

  • Regia: Felix Alexa
  • Scenografia: Diana Ruxandra Ion
  • Traducerea: Nina Cassian
  • Muzica: Ada Milea
  • Distributia: Razvan Vasilescu (Valerio), Alexandru Repan (regele), Bogdan Florea (Leonce), Gabriela Crisu (Lena), Ada Navrot (guvernanta), Ioana Calota (Rosetta), Alexandru Jitea (maestrul de ceremonii), Gabriel Spahiu si Romulus Chiciuc (consilierii Curtii)
  • ×
    Subiecte în articol: arte