x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marchizul de Sade, teatrul si cartea

Marchizul de Sade, teatrul si cartea

25 Mar 2005   •   00:00

Un dublu eveniment a avut loc zilele trecute. Lansarea pe piata, la Editura Trei, a cartii "Cele o suta de zile ale Sodomei" si premiera la Teatrul Odeon a piesei "Marchizul de Sade", in regia lui Beatrice Rancea.

  • de SEBASTIAN S. EDUARD
  • PERFORMANTA. Florin Zamfirescu, in rolul teribil al Marchizului de Sade
    Piesa este scrisa de Doug Wright, dramaturg american care semneaza si scenariul filmului "Quills", nominalizat la trei Premii Oscar in anul 2000.

    "Si-acum, prietene cititor, se cade sa-ti pregatesti sufletul si mintea pentru cea mai plina de necuratii povestire ce se va fi facut vreodata de cand e lumea lume, o asemenea carte neintalnindu-se nici la antici, nici la moderni." Acestea sunt cuvintele cu care incepe - si se termina - piesa pusa in scena la Odeonul bucurestean de Beatrice Rancea, regizor aflat la a patra colaborare cu acest teatru.

    LA AZIL. "Marchizul de Sade", pus in scena la Odeon, urmeaza destul de fidel scenariul pe care il vedem si in "Quills". Inchis la azilul Charanton, Marchizul continua sa-si scrie operele si sa le publice "afara" cu ajutorul unei spalatorese, Madeline. Acest lucru starneste mania doctorului Royer-Collard, care ii va lua scriitorului mai intai penele si hartiile, apoi cearsafurile pe care Marchizul intelege sa-si publice povestirile. De remarcat, turul de forta facut de Florin Zamfirescu in rolul Marchizului, prospetimea tinerei Irina Ungureanu si costumele lui Catalin Botezatu.

    CELE O SUTA DE ZILE...

    Cartea este prima traducere a Marchizului de Sade in limba romana si a fost scrisa de acesta in timp ce se afla la inchisoare. La Editura Trei apare in cadrul Colectiei Eroscop. "Sade este un monstru literar, dar si un om care face o constructie baroca, pe care am putea-o asemana "Castelului" kafkian, ce dezvaluie un crescendo al oroarei", spune scriitorul si psihiatrul Ion Vianu.

    ×
    Subiecte în articol: arte