x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nadia Comaneci, portret neretusat

Nadia Comaneci, portret neretusat

10 Noi 2004   •   00:00

CULTURA
AUTOBIOGRAFIE - Iubita noastra gimnasta se destainuie Nadia. Zana Olimpiadei de la Montreal. Copilul pe care orice parinte si-ar fi dorit sa-l aiba. Prenumele ei a fost preferatul tuturor mamicilor care au nascut sau erau pe punctul de a naste fete acum 30 de ani.
CLAUDIA DABOVEANU

CONCLUZII. "Viata e prea scurta ca s-o petreci contempland trecutul"
Fata pe care toti baietii au vrut, la un moment dat, s-o ia de nevasta. Idolul fetitelor, care o imitau pe strada, in parcuri, in curtea scolii sau in linistea micului lor iatac, la adapost de ironia parintilor. Cate zvonuri, transformate mai apoi in "certitudini aflate din surse sigure", n-au circulat pe seama ei? Ba ca e mult prea bogata, ba nedrept de saraca; ba ca Bela Karoly o batea la antrenamente si o tinea nemancata, ca sa obtina performante in competitii; despre aventura vietii ei, mai apoi, cand a crescut, despre aventurile din viata ei…

CERTITUDINI. In aceasta carte, aparuta recent la Editura Humanitas, "Scrisori catre o tanara gimnasta", Nadia noastra isi povesteste viata asa cum a fost. In sfarsit, o cunoastem asa cum e ea, in strafundurile sufletului ei si cum putini se pot lauda ca o stiu: cinstita, necrutatoare cu ea insasi, nostalgica uneori, modesta si… foarte romanca. In strainatate, Romania inseamna in primul rand Nadia Comaneci. "Romanilor le spun ca sunt mandra ca sunt de-a voastra si ca tara noastra imi e ca un camin", spune Nadia in preambulul cartii pe care a simtit nevoia s-o scrie. Conceput ca un soi de jurnal alcatuit din 13 epistole catre o juna aspiranta intr-ale gimnasticii, volumul nu se vrea un retetar al succesului. Sunt pur si simplu experientele unei vieti traite ca intr-o sala de competitie: acrobatie la paralele inegale, piruete la sol, nota maxima, aterizare ratata la sarituri si iar acrobatii executate cu profesionalism. Un destin sinuos, cu momente de fericire si clipe pe fundul haului. N-ai de ce s-o invidiezi, nici cum s-o compatimesti. Poti sa spui: "Asa i-a fost scris!". Sau realizezi ca fiecare gram din aurul olimpic si mondial cantareste cantitati enorme de munca, sudoare si renuntari…

SCORPIONUL. Asa se cheama unul dintre capitolele cartii. Aceasta e zodia sub semnul careia este nascuta Nadia. Poate ca vorba de duh rostita candva de antrenorul ei, Bela Karoly, n-a fost intamplatoare: "Aceste fete sunt ca niste mici scorpioni. Ii bagi pe toti intr-o sticla si numai unul va iesi viu. Acest scorpion va fi campionul". De 30 de ani, numele si renumele ei au facut inconjurul lumii, dar ea pare sa nu se fi culcat vreodata pe lauri. Mai mult, atunci cand s-a stiut in varf, acest lucru a a obligat-o sa fie la fel de buna. Cand s-a vazut la pamant, a luat-o de la capat, cand nimeni nu se astepta, renascand ca pasarea Phoenix. "Nimic nu este indeajuns de puternic ca sa ma infranga. Cum am depasit momentele dificile? Singurul raspuns este ca am privit numai inainte."

A fost mereu o supravietuitoare. Poate va intrebati ce parere are despre moarte un om care a stiut mereu sa razbata prin viata. "Moartea este un lucru straniu. Te lasa cu un gol in suflet pe care stii ca nu-l vei umple niciodata, dar in acelasi timp te face mai tare, iar atunci intelegi ca timpul tau pe planeta este scurt si ca orologiul bate prea repede."

BART. Fata care a fost educata si instruita sa nu reactioneze la nimic, oricat de puternica ar fi emotia pe care ar incerca-o (amintiti-va ca in competitii parea de piatra, nici un muschi nu-i tresalta pe fata), a zambit abia cand a considerat ca s-a facut mare: la propria-i nunta! S-a indragostit de Bart Conner la maturitate, desi il cunostea din 1976, cand a fost desemnata regina gimnasticii olimpice si cand s-au sarutat pentru prima data. Bart n-a lasat-o niciodata indiferenta. A stiut s-o surprinda chiar si cand a cerut-o de sotie. "Sunt imposibil de tras pe sfoara. Cu toate astea, sunt de acord ca Bart a facut un joc grozav de inteligent si m-a pacalit. (…) Planuise totul. Contactase un bijutier din Texas si a comandat un inel ca-n povesti. Mi se potrivea perfect, deoarece, in timp de eram in Japonia, luase un inel al meu si il dusese la bijutier. Era dincolo de orice imaginatie. Cred ca am ingaimat: «O, Dumnezeule, nu-i adeva… Sigur, desigur, voi fi sotia ta!»."

Acest articol e felul meu de a-i ura Nadiei "La multi ani!". La 12 noiembrie e ziua ei. Inchei cu reproducerea prologului cartii despre lectiile invatate de ea in viata: "Dedic aceasta carte celui care imi este atat sot, cat si cel mai bun prieten, Bart Conner. De la primul nostru sarut, din 1976, drumul a fost tare lung si nu-mi imaginez ca l-as fi putut face alaturi de altcineva sau ca ar putea exista un altul despre care sa fiu mai mandra ca-l pot numi tovarasul meu de viata".

DECALOGUL
  • 1. Stapaneste elementele de baza!
  • 2. Concentreaza-te asupra detaliilor!
  • 3. Succesul nu este la indemana oricui - ca sa ajungi la el trebuie sa te lupti!
  • 4. Recunoaste-ti greselile si invata din ele!
  • 5. Defineste succesul din propriul tau punct de vedere!
  • 6. Bucura-te de inceputuri - orice lucru are la baza o temelie!
  • 7. Fa mai mult decat ti se cere!
  • 8. Fii original - lasa o semnatura inconfundabila!
  • 9. Fii gata sa te sacrifici - gustul gloriei va fi cu atat mai dulce!
  • 10. Pastreaza nestirbita dragostea si pasiunea pentru ceea ce faci!
  • ×
    Subiecte în articol: arte nadia