x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O cinetomografie, "Sistemul nervos"

O cinetomografie, "Sistemul nervos"

08 Apr 2005   •   00:00

Regizorul Mircea Daneliuc revine si loveste din nou cu filmul "Sistemul nervos", in care vedeta Antenei 1 Mircea Radu isi face debutul in cinematografie. El joaca rolul Paul Siriu, un prezentator de stiri.

  • de CLAUDIA DABOVEANU
  • CULTURA/MASS-MEDIA

  • OBIECTUL PASIUNII. Nica Puica + Paul Siriu = love?
    LAITMOTIV. Urinoterapia salveaza prietenia
    Povestea-i simpla. Ca sa poata trai, batrana Nica (Rodica Tapalaga) isi transforma casa de la tara intr-o "pensiune" sordida, pentru turisti de ocazie. Singura bucurie e programul de stiri de la televizor.

    (LOVE) STORY. Singura si decrepita, se inchipuie eroina de telenovela: Nica e indragostita de prezentatorul de stiri Paul Siriu (Mircea Radu). Batrana vine la Bucuresti, unde fiica ei, Tuta (Cecilia Barbora), locuieste in casa concubinului sau, Jenel (Valentin Teodosiu), cu Marilena, fiica ei. Pasiunea Nicai pentru Paul e totala: ramane numai pe canalul tv pe care Paul prezinta stirile. Il cauta pe "cerbisorul" ei la televiziune, ii scrie, expunandu-se la batjocuri. Rezista pana o doboara boala si rusinea.

    NICA SAU LEANA. "«Sistemul nervos» este o tomografie a societatii romanesti", cum spune Valentin Teodosiu (Jenel). Incantat de colaborarea cu Daneliuc a fost Mircea Radu, care, intr-un fel, isi joaca propriul rol. Dar nu-i rapeste inima unei tinere, ci unei batrane, a carei pasiune pentru el merge pana la a-si transforma viata intr-o telenovela. Planurile se intrepatrund in mintea ei tulburata. Rodica Tapalaga reuseste daca nu o Nica autentica, atunci o Leana aproape similara cu nevasta lu’ Costel Partag, cu acelasi tip de frazare si eterna basma…

    COMPROMIS
    Daca Nica n-ar semana uneori pana la confuzie cu personajul Leana, poate filmul n-ar avea prea mare succes, pentru ca-n esenta, subiectul este unul trist. Anul trecut, CNC ii respingea lui Daneliuc proiectul "Marilene", scrierea sa care constituie scenariul filmului "Sistemul nervos". Filmul s-a facut totusi. Si e pe cat de comercial (pentru unii), pe atat de prohibitiv (tot pentru ei).

    ×
    Subiecte în articol: arte