Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță organizarea unei noi sesiuni de clarificare a Apelului I / 2022 prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Aceasta are loc ONLINE, LUNI, 10 IANUARIE, începând cu ora 16:00.
În pregătirea sesiunii de clarificare, vă recomandăm parcurgerea informațiilor disponibile pe pagina www.patrimoniu.ro/timbru, inclusiv a secțiunii de Întrebări și răspunsuri frecvente.
Vă rugăm să ne transmiteți până vineri 7 ianuarie - pe adresa finantare.timbru@patrimoniu.ro - întrebările pe care le-ați dori abordate cu prioritate în cadrul sesiunii de clarificare. Mulțumim!
Sesiunea curentă a Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice a fost lansată la data de 11 octombrie 2021 și este deschisă până la 1 februarie 2022, ora 16:00 - termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare.
O finanțare totală în valoare de 5.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în cele patru categorii, și anume: 1) intervenții de urgență (1.500.000 lei), 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); 3) Roșia Montană, patrimoniu mondial în pericol – lucrări de întreținere și reparații curente (1.000.000 lei), respectiv 4) Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente (1.000.000 lei).
Priorităţile anuale ale INP în vederea finanţării prin TMI, pentru 2022 sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice în pericol; angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice și contribuţia la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural. Prin urmare, primele două apeluri – intervenții de urgență și proiectare (elaborarea documentației tehnico-economice pentru restaurare) – au adresabilitate națională, în timp ce apelurile tematice vin să sprijine eforturile de recuperare și punere în valoare a patrimoniului construit, în contextul unor proiecte mai ample de promovare și de dezvoltare locală prin intermediul patrimoniului cultural.
Peste 60 de proiecte au beneficiat în ultimii doi ani de finanțare prin sumele strânse din contribuțiile la Timbrul Monumentelor Istorice. O categorie importantă o reprezintă proiectele de elaborare a documentației tehnico-economice necesară pentru intervenții de restaurare ulterioare. Pentru beneficiarii subprogramului Proiectare, finanțarea TMI a însemnat un sprijin esențial pentru elaborarea și avizarea documentației tehnico-economice (faza D.A.L.I.) - o precondiție pentru accesarea, în perioada imediat următoare, a unor fonduri mai consistente, dedicate restaurării monumentelor istorice (prin fonduri UE, naționale, regionale etc).
Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României. Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate. Institutul Național al Patrimoniului acordă aceste finanțări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și decembrie 2022.
Fiecare subprogram al Apelului 1/2022 are condiții specifice de eligibilitate și vă invităm să consultați pagina www.patrimoniu.ro/timbru pentru studierea documentației aferente înscrierii cu proiecte și a criteriilor pentru acordarea finanțării.
Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanțarea unui proiect este de 200.000 Lei pentru sub-programul Intervenții de urgență (IU); 140.000 lei pentru sup-programul Proiectare; 100.000 Lei pentru sup-programul Roșia Montană, patrimoniu mondial în pericol, respectiv 100.000 Lei pentru sup-programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.
Termenul limită pentru participarea în sesiunea curentă de finanțare este 1 februarie 2022, ora 16:00, iar depunerea cererilor de finanțare se va desfășura exclusiv online, începând cu 1 decembrie 2021 pe platforma https://tmi.patrimoniu.ro.