Piața actuală confirmă, pe de o parte, creșterea interesului colecționarilor pentru segmentul de artă contemporană, atât raportat la componenta ei investițională, cât și, mai ales, la deschiderea către artă a gustului noilor generații, dar și diversificarea-fenomen a vârstelor pasionaților de artă, cu accent pe tinerii colecționari interesați de actual, unic și investițional, care își sporește valoarea în timp, pe de altă parte. În completare, apariția noilor trenduri a fost dictată și de artiștii contemporani, care au făcut, prin intermediul operelor create, legătura între situații din sfera politică, economică sau socială.
În cea mai nouă categorie de licitație lansată de Artmark, dedicată artei contemporane actuale, care reflectă trendurile de azi, în expoziții și în piața noastră de artă, dar mai ales în cea internațională, se regăsesc tinerii artiști români contemporani – Mircea Suciu, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor, Felix Aftene, Ana Bănică sau Roman Tolici. Prețul de pornire al operelor create de aceștia este unul conservator, fiind un moment potrivit pentru investiție: 700 de euro este prețul de pornire pentru „Accident în piața Amzei”, semnat Roman Tolici; opera „Dansatori Cueca”, semnată de Ana Bănică, are prețul de pornire de 600 de euro; doar 150 de euro este prețul de pornire pentru „Cronos” realizat de pictorul Felix Aftene.
Arta contemporană a urmat, în ultimii ani, un trend ascendent pe piața românească de artă. În 2021, în acceași perioadă, a avut loc cea mai bună licitație de Artă Contemporană, organizată vreodată de Casa Artmark, înregistrând o rată de adjudecare de 84,4%. Mai mult, anul 2021 s-a dovedit a fi cel mai bun an pentru arta contemporană, Artmark înregistrând vânzări totale de 2,59 miloane de euro. Segmentul artei contemporane în România este condus de artistul Adrian Ghenie. Opera care se află în topul adjudecărilor în 2021, semnată de cel mai râvnit artist român contemporan la nivel internațional, este „Untitled”, care s-a vândut pentru 129.000 de euro.
Operele semnate de artiștii care dictează gustul momentului, din cadrul licitației din 1 februarie, pot fi admirate la parterul Palatului Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00 sau online pe artmark.ro.