x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Opera, între criză şi Festivalul Enescu

Opera, între criză şi Festivalul Enescu

de Maria Sârbu    |    08 Iul 2009   •   00:00

Opera Naţională Bucureşti (ONB) se confruntă cu criza economică şi totodată "resimte puternic o anume presiune politică". Directorul instituţiei, Cătălin I. Arbore, îşi arată nemulţumirea pentru că Sindicatul din ONB "a declanşat un război" împotriva sa.



Un scurt bilanţ de la sfârşit de stagiune arată că ONB a "marcat multe succese la public". Au avut loc şase premiere: "La BohËme", "Albă ca zăpada", "Femei", "Evgheni Oneghin", "Giselle" şi "Don Pasquale". La acestea se adaugă participarea la proiectul european "Musiques interdites", prin realizarea spectacolului-coupÈ "Golem" şi "Arald", dar şi creaţiile din cadrul Studioului Experimental "Ludovic Spiess".

Criza financiară îşi face simţită pre­zenţa tot mai mult. Directorul susţine că trebuie găsiţi sponsori sau fonduri eu­ro­pene, pentru a continua activitatea. Că­tălin I. Arbore remarcă faptul că această criză l-a obligat să tăie tocmai din bugetul necesar promovării, or, promovarea spectacolelor, în opinia sa, este foarte im­portantă. El se plânge şi de faptul că "Sin­dicatul reprezentativ" din ONB i-a decla­rat "un război al declaraţiilor", s-a situat "pe poziţii adverse", în loc "să lu­creze îm­preună cu managerul instituţiei la îm­bu­nătăţirea situaţiei". Fiind sigur că a ales un drum corect, care "poate duce la performanţă", directorul mărturiseşte că nu face politica nimănui, ci doar pe cea a Operei.

Printre aceste lamentări, Cătălin I. Arbore afirmă că, deşi se găseşte într-o situaţie dificilă, ONB se pregăteşte pentru participarea la Festivalul Internaţional "George Enescu", cu atât mai mult, cu cât are onoarea, la această ediţie, să fie gazda ceremoniei de deschidere a marelui eveniment muzical, la care va fi prezentat spectacolul "Oedipe" de George Enescu. Astfel, la data de 30 august, pe scena Operei va putea fi văzută producţia preluată de la Theatre du Capitole din Toulouse, cu participarea Corului şi Orchestrei ONB.

×
Subiecte în articol: arte