x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pacientul american - Michael Moore loveste din nou

Pacientul american - Michael Moore loveste din nou

de Sebastian S. Eduard    |    23 Oct 2006   •   00:00
Pacientul american - Michael Moore loveste din nou

Dupa "Bowling for Columbine" si "Fahrenheit 9/11", Michael Moore revine in atentia publicului cu un nou film despre sistemul american de sanatate. Dupa cum il stim pe Moore, este clar ca oficial nu le merge bine...

Regizorul si documentaristul american Michael Moore, devenit celebru pentru criticile sale acide la adresa alienarii societatii americane si la adresa administratiei de la Washington in documentarele "Bowling for Columbine" si "Fahrenheit 9/11", pregateste o noua sarja, de aceasta data orientata impotriva sistemului american de sanatate, conform unui anunt publicat luni pe site-ul sau de internet. Astfel, productia va purta numele de "Sicko", un joc de cuvinte intre numele celebrului thriller "Psiho" si cuvantul "sick", care in limba engleza inseamna boala. Dupa toate probabilitatile, filmul se va lansa in anul 2007.

19.000 DE SCRISORI. Interactivitatea este foarte importanta pentru Michael Moore, astfel incat acesta a cerut ajutorul publicului in realizarea filmului. Apelul public lansat de regizor pentru a primi diverse marturii ale oamenilor care au avut de suferit din cauza sistemului american de sanatate a primit peste 19.000 de raspunsuri numai pana in luna iulie a acestui an. "Ne-a luat mai mult de o luna sa citim toate aceste marturii si cazuri. Insasi citirea atator cazuri de suferinte provocate oamenilor de sistemul nostru de sanatate care functioneaza pe ideea cinica de a produce profit indiferent prin ce mijloace a fost in acelasi timp emotionanta si revoltatoare", a declarat Michael Moore. "La fel cum am facut si in cazul celorlalte filme realizate, nu vom mai vorbi despre subiectul tratat. Pentru oricine va intreba ii vom raspunde ca «Sicko» va fi o «comedie» despre cele 45 de milioane de persoane care nu beneficiaza de asistenta medicala in cadrul sistemului de sanatate din cea mai bogata tara din lume", a precizat el.

PREMII. "Fahrenheit 9/11" i-a adus regizorului in varsta de 52 de ani un premiu Palme D’Or la festivalul de la Cannes din 2004 si a devenit in scurt timp cel mai bine vandut documentar din Statele Unite ale Americii, inregistrand incasari de peste 119 milioane de dolari. In total, filmul a luat peste 30 de premii si nominalizari.

×
Subiecte în articol: arte moore michael moore