x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Paola Rondini - Thriller-ul din farmacie

Paola Rondini - Thriller-ul din farmacie

de Roxana Ioana Ancuta    |    22 Mai 2008   •   00:00
Paola Rondini - Thriller-ul din farmacie

Paola Rondini este o tânără scriitoare din Italia. "Miniature", primul său roman, e un thriller scris într-un stil european pur, care a fost bine primit în rîndurile devoratorilor de literatură din Italia.



Paola Rondini este o tânără scriitoare din Italia. "Miniature", primul său roman, e un thriller scris într-un stil european pur, care a fost bine primit în rîndurile devoratorilor de literatură din Italia.
Subiectul romanului este actual, avînd în vedere diversele dispute legate de companiile farmaceutice şi discuţiile privind limitele medicinii alopate, care trebuie să găsească modalităţile de a construi un drum comun cu medicina tradiţională, axată pe remediile naturale.

Personalitate polivalentă, Paola Rondini activează şi în domeniul produselor naturiste, obţinute în cadrul unei agriculturi ecologice, punîndu-şi cunoştinţele în slujba unei companii de produse naturiste, Aboca, unul dintre cele mai cunoscute brand-uri din Italia.

Pentru Aboca, vocaţia culturală este deosebit de importantă, fiind concretizată în Muzeul Aboca, în felul lui unic în lume. Prezentînd istoria generală a plantelor medicinale din cele mai vechi timpuri şi pînă astăzi, muzeul Aboca este, în primul rînd, un act de conştiinţă şi un fenomen cultural, fiind gazda unor întîlniri cu cei mai reputaţi oameni de ştiinţă din întreaga lume şi reeditînd texte celebre pentru a le pune la dispoziţia publicului larg. Acest muzeu a reuşit să realizeze un adevărat tezaur universal, ce cuprinde marea majoritate a informaţiilor ce s-au păstrat în lume cu privire la plantele medicinale şi nu numai.


  • Jurnalul Naţional: Veniţi destul de des în România… Cu ce ocazie?
Paola Rondini: Afacerile mă aduc aici de aproape zece ani de zile. Reprezint o companie, numită Aboca, lider în Italia în ceea ce priveşte suplimentele nutritive.

  • Deşi principala dvs. preocupare este legată de afaceri, iată că aţi reuşit să vă faceţi timp şi pentru altceva: literatură. La sfîrşitul anului trecut aţi lansat în Italia primul dvs. roman, despre care am auzit că a fost neaşteptat de bine primit de public. Ne puteţi da mai multe detalii despre această carte?
Este un thriller, povestea unui grup de prieteni care încearcă să denunţe fabricarea unui medicament ilegal.

  • Este adevărat că v-aţi inspirit din nişte experienţe trăite chiar de dvs.?
Nu, toată povestea este rodul imaginaţiei mele. Cartea are şi o parte scrisă în manieră SF… Cred cu tărie în mesajul pe care-l transmit prin intermediul cărţii: medicina nu poate salva toate problemele noastre. În primul rând, aş vrea să spun că scriitura este doar un hobby al meu, am scris acest roman acum cîţiva ani chiar dacă lansarea lui a avut loc mai tîrziu. Un prieten mi-a dus manuscrisul, fără ştirea mea, unei edituri importante din Italia care a decis să publice romanul, ceea ce a fost o surpriză deosebită pentru mine. Deja s-au vîndut drepturile de publicare în Germania şi în Spania. Pentru un nou venit în domeniu este foarte ciudat să fii imediat tradus în alte limbi străine.

  • Care este, de fapt, mesajul cărţii?
Medicina este, fireşte, importantă, dar nu ne poate ajuta întotdeauna. Mai ales atunci când este implicată şi personalitatea noastră. Oricum, ideea de bază este că plantele şi medicina clasică pot merge mînă în mînă. Cunosc foarte multe despre plante. Conduc muzeul Aboca, unic în lume. Se află la mai puţin de 200 de km de Florenţa. Găzduieşte o colecţie impresionantă de ierbare cu plante foarte vechi, care datează chiar de prin secolul al XIII-lea. Toate aceste vechi ierbare sînt însoţite şi de descrierea puterii tămăduitoare a plantelor, care, pînă în secolul al XX-lea, au fost principalele care au contribuit la vindecarea diverselor boli.

  • Spuneaţi că acest roman s-a vîndut foarte bine. Care să fi fost secretul lui?
Este mult suspans în acţiunea cărţii, dar cred că, de asemenea, mesajul final poate fi un motiv interesant. Mă refer la partea legată de medicină… şi anume, cum ne poate ea influenţa viaţa, personalitatea. Şi mai cred că oamenii, în general, au nevoie de poveşti bune. Nu-i interesează prea tare dacă este love-story, acţiune, SF sau dacă este o carte istorică. Ei vor să se simtă bine citind, să savureze cartea.

  • V-aţi gîndit să lansaţi cartea şi în România?
Mi-ar plăcea. Nu m-am gîndit niciodată că se va traduce atît de repede în alte limbi. Aş vrea să o traduc şi în română, România plăcîndu-mi foarte mult ca ţară. –

  • Urmează un al doilea roman?
Da, m-am apucat deja de o a doua carte. Va fi o intrigă, suspans…

×
Subiecte în articol: arte paola rondini