x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Poliţist adjectiv, premieră de gală la Bucureşti

Poliţist adjectiv, premieră de gală la Bucureşti

03 Iul 2009   •   00:00

Filmul "Poliţist, adjectiv", care i-a adus regizorului Corneliu Porumboiu două premii la ediţia 2009 a Festivalului de la Cannes - Premiul juriului secţiunii "Un Certain Regard" şi premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) -, a avut premiera de gală aseară, la Cinema Pro din Capitală. Înainte de a începe vizionarea peliculei, regizorul a declarat că nu doreşte să vorbească prea mult, pentru că filmul este destul de lung, urându-le vizionare plăcută celor prezenţi la premieră.



La finalul proiecţiei, regizorul a invitat pe scenă, pentru a se prezenta, întreaga echipă care a lucrat la realizarea filmului, de la actori, precum Vlad Ivanov sau Dragoş Bucur, până la asistenţi de regie sau sound designeri. Printre cei care l-au aplaudat minute în şir pe tânărul regizor s-au aflat şi Adrian Porumboiu, tatăl cineastului, Mitică Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, dar şi Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Nici lumea politică nu a lipsit de la premieră, prin prezenţa unor nume precum Daciana Sârbu şi Victor Ponta sau Sever Voinescu, alături de care s-a aflat şi scriitorul Andrei Pleşu.

În ceea ce-i priveşte pe colegii de breaslă ai lui Porumboiu, aceştia au venit în număr mare la premiera de la Cinema Pro, Nae Caranfil, Mircea Albulescu, Oana Pellea, Radu Muntean, Alexandru Solomon sau Cătălin Mitulescu fiind doar câţiva dintre artiştii care au aplaudat la scenă deschisă filmul "Poliţist, adjectiv". Începând de astăzi, lungmetrajul lui Porumboiu va putea fi văzut în cinematografele din Bucureşti, la Cinema Studio, Hollywood Multiplex, Movieplex, Starplex şi The Light Cinema, dar şi la Cluj-Napoca, la Cinema City.

Avanpremiera filmului a avut loc vinerea trecută, 26 iunie, în oraşul natal al regizorului, Vaslui. Regizorul a ales oraşul natal pentru avanpremiera filmului în semn de mulţumire pentru cei care l-au ajutat la realizarea peliculei. După succesul de la Cannes, lungmetrajul a putut fi urmărit în premieră naţională la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai-7 iunie).

Cristi (personaj interpretat de Dragoş Bucur, care a jucat şi în scurtmetrajul lui Porumboiu ""Visul lui Liviu""), care este poliţist, urmăreşte un tânăr a cărui casă este pusă sub supraveghere, încercând să afle sursa de la care îşi procură acesta haşiş. Cristi empatizează cu tânărul infractor, spunându-le colegilor săi poliţişti că legea, care ar considera uzul de droguri ca fiind o infracţiune ce atrage după sine o pedeapsă de până la opt ani de închisoare, se va schimba în câţiva ani, pentru a reflecta timpurile moderne.

Natura capricioasă a legii, alături de căile alambicate ale limbajului şi ale semnificaţiilor, constituie adevăratul subiect al filmului ""Poliţist, adjectiv"", după cum sugerează şi titlul peliculei. Punctul culminant al filmului îl constituie o confruntare între Cristi şi şeful acestuia, Anghelache, jucat de actorul Vlad Ivanov. Cei doi bărbaţi, împreună cu un alt ofiţer, se întrec căutând cuvinte în dicţionar.

×
Subiecte în articol: arte