x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Porţii duble de spectacole

Porţii duble de spectacole

de Mihai Stirbu    |    09 Mai 2008   •   00:00
Porţii duble de spectacole

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti vă invită sîmbătă la două noi evenimente "Amprenta”: "Loc improvizat de Reciclat (Istorie)” şi "Stars High in Amnesia' s Sky”. Duminică sînteţi asteptati la experimentul "Nespus”.



Centrul Naţional al Dansului Bucureşti vă invită sîmbătă la două noi evenimente "Amprenta”: "Loc improvizat de Reciclat (Istorie)” şi "Stars High in Amnesia' s Sky”. Duminică sînteţi asteptati la experimentul "Nespus”.

Show-ul vizual "Loc improvizat de Reciclat (Istorie)”  se află într-un dialog la nivel ideologic cu spectacolul "Stars High in Amnesia’s Sky” al coregrafului Mihai Mihalcea. Vernisajul funcţionează ca un preambul al acestui spectacol, ce se va desfăşura cu o oră mai tîrziu, respectiv orele 20:00.

Instalaţia lui Simion Cernica, curator Denise Rădulescu, este o intervenţie desfăşurată în două acte: "Misterioasa dispariţie din scena crimei” şi "Surprinzătoare reapariţie din groapa de gunoi” şi utilizează timpul ca "amprenta” aplicată iremediabil unei societăţi convalescente. Memoria este pliată, iar urmele comunismului sunt învestigate atît obiectiv, detaşat, ca piese de muzeu, cît şi cu implicarea subiectivă rezultată din recunoaşterea obiectelor-semn ale acelei perioade şi din reamintire şi reconştientizarea acestora ca fragmente aproape organice extrase ca într-un laborator cinic din corpul privitorului. Publicul este pus în faţa reziduurilor epocii trecute ca în faţa propriilor excrescente patologice ce le-au fost extirpate la timp (sau nu). Simion Cernica despre instalaţie: "Da, şi eu aş vrea să mă duc adînc, sau high în uitarea, adormirea, memoria, amnezia colectivă cu această punere în scenă/ intervenţie/ instalaţie, şi să Star(t)s a fire!”


SE CONTINUĂ. La orele 20:00 începe spectacolul instalaţie "Stars High in Amnesia’s Sky”. Conceptul şi drecţia artistică aparţine lui Mihai Mihalcea. "Stars High in Amnesia’s Sky” face cu ochiul timpului, acroşînd istoria recentă. El zgîrie suprafaţa vulnerabilă a prezentului, pe care se joacă cu gravitaţia/gravitatea trecutului. Este un spectacol-cameleon, un remix continuu de micro istorii personale, prinse în macro insectarul istoric în care Madonna şi Ceauşescu îşi dispută aceeaşi pagină. După spectacol va avea loc o discuţie cu publicul moderată de Mihaela Michailov.

Dacă buzunarul dumneavoastră nu suportă încă un eveniment, aflaţi că cel de dumincă este cu intrare liberă. "Nespus” este "un experiment în care hazardul joacă rolul principal. Totul se va petrece atunci şi acolo, fără plasă de siguranţă. Lipsa de direcţie? Poate. Anarhie? Aparent! Lipsa de responsabilitate? Îmi sună cunoscut... Intuiesc că va fi un crash între intenţii, idei şi actiuni contradictorii. Voi lăsa uşa deschisă accidentelor, derizoriului, ridicolului şi/sau lipsei de sens, pînă în ultimul moment în care graţia divină/schimbarea s-ar putea instala. De ce nu ne-am asuma un experiment scenic de acest fel, de vreme ce în societatea românească experimentăm această stare de multă vreme, fara să vedem la orizont o posibilă schimbare?”, declară cel care manipulează spectacolul, Mihai Mihalcea.

×
Subiecte în articol: arte