x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Povestiri din biblioteca

Povestiri din biblioteca

25 Oct 2004   •   00:00

Incepand de astazi, pagina de cultura lanseaza o provocare. Este vorba de un serial pe care l-am intitulat generic "Povestiri din biblioteca". Pe parcursul mai multor luni vom intra intr-un univers agresat in ultima vreme de civilizatia Internetului si televiziunii. Universul bibliotecilor. Al colectiilor si al colectionarilor de carti.

SEBASTIAN S. EDUARD - coolTURA

Ce a insemnat cartea inainte de decembrie ’89 pentru omul de cultura si ce inseamna acum? Care a fost pretul - nu neaparat in bani - cu care unele volume au fost achizitionate si cum s-a desfasurat "vanatoarea" unor numere rare? Ce este cartea si care este viitorul ei?

Vom intra in intimitatea intelectuala a oamenilor de cultura, vom depana amintiri si vom intalni savuroase povesti legate de carti. La peste 80 de ani, un distins intelectual, descendent al unei ilustre familii boieresti, s-a adaptat generatiei Internet. Un alt ilustru scriitor isi face saptamanal curat in biblioteca si depune cartile de prisos pe sala, langa usa de la intrare. De fiecare data, cartile dispar miraculos in numai cateva minute. "Daca n-ar fi existat Flaubert, probabil ca nici nu am fi stiut sa sarutam", crede un rasat om de cultura.

Poate ca gestul nostru pare desuet, cum pentru multi insasi cartile au devenit desuete. Alegerea este a cititorului. Noi nu facem decat sa lansam o invitatie: poftiti in biblioteca!

×
Subiecte în articol: arte