x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera: "Nebunia regelui George" - Monarhia si nebunia au ceva in comun

Premiera: "Nebunia regelui George" - Monarhia si nebunia au ceva in comun

10 Iul 2004   •   00:00

"Nebunia regelui George" este ultima premiera a acestei stagiuni si apartine Teatrului "Bulandra".

SEBASTIAN S. EDUARD

Astazi si maine, la Teatrul bucurestean "L.S. Bulandra" se vor desfasura ultimele trei spectacole ale acestei stagiuni. Unul dintre acestea este si "Nebunia regelui George", piesa a lui Alan Bennett, care a avut premiera cateva zile in urma.

PUTINA ISTORIE. Piesa aduce in prim plan figura lui George al III-lea, fost suveran al regatelor Marii Britanii si al Irlandei, care a domnit intre 1760 si 1811. Casatorit cu Charlotte de Mecklenburg-Sterlitz, George al III-lea a avut cu aceasta 15 copii: noua baieti si sase fete. In timpul domniei, George, suferind de porfirie - o boala mintala, al carei simptom semnificativ este urina colorata in rosu - a avut trei crize majore. In piesa suntem martorii celei de-a doua crize de "nebunie", dupa care George al III-lea a mai stat pe tron peste doua decenii.

Regele George este despartit de regina si se doreste inlocuirea lui cu fiul si urmasul sau, printul de Wales. Dar regele isi revine gratie metodelor doctorului Willis si dejoaca planurile celor care voiau sa-l inlature de la putere.

INTENTIE REGIZORALA. "Noi, realizatorii", declara Petre Bokor, "am decis sa nu incercam restituirea fidela a unei epoci din istoria Angliei si nici ilustrarea unui moment de criza politica declansata de acea ciudata maladie regala, ci sa ne preocupam doar de povestea acestui pacient - victima a ignorantei medicilor care s-a vindecat prin Teatru. Ce poate fi mai atragator si mai incitant pentru creatorii unui spectacol decat povestea unui om care s-a insanatosit, nu prin stradania chinuitoare a medicilor, ci prin miracolul Teatrului?!"

MAESTRUL. Rolul George al III-lea ii prilejuieste marelui actor al Teatrului National Mircea Albulescu o revenire pe scena Teatrului "Bulandra" pe care nu a mai calcat din 1968, cand a jucat Nicolas D’Eu in "Victimele datoriei". Revenirea pe scandura "Bulandrei" este una de exceptie, iar actorul face un adevarat tur de forta intr-un rol care nu poate fi asemuit decat cu shakesperianul rege Lear.

"Unii nebuni isi inchipuie ca sunt regi. El este. Ce ar mai putea sa-si imagineze?" este replica unuia dintre personaje. Piesa este un one-man-show Albulescu pe langa care toate gadget-urile si artificiile regizorale nu inseamna mare lucru.

Un alt rol interesant este facut de Radu Amzulescu in rolul politicianului William Pitt si Petre Lupu in rolul doctorului Willis, acela care "salveaza situatia".

IN LOC DE MOTTO

"Unii nebuni isi inchipuie ca sunt regi. El este. Ce ar mai putea sa-si imagineze?"

DISTRIBUTIA

  • Titlul: "Nebunia regelui George" de Alan Bennett
  • Regia: Petre Bokor
  • Decoruri: Helmut Sturmer
  • Cu: Mircea Albulescu, Rodica Tapalaga (foto), Marius Chivu, Radu Amzulescu, Adrian Stefan, Valentin Popescu, Romeo Pop, Ion Cocieru
  • ×
    Subiecte în articol: arte georg