x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Reality-show-urile, cele mai vulgare emisiuni tv

Reality-show-urile, cele mai vulgare emisiuni tv

01 Noi 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA

Parents Television Council (SUA) a ajuns la concluzia ca reality-show-urile depasesc limitele in ceea ce priveste limbajul obscen si sexualitatea.

Sex si violenta la televizor

Parents Television Council (PTC) dinStatele Unite a ajunsla concluzia careality-show-urile sunt mai dure decatrealitatea, depasind limitele in ceea ce priveste limbajulsi sexualitatea.
ADRIANA PADURARU

Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea
BIG BROTHER. "Fratele cel mare" autohton a fost si el criticat pentru obscenitate si partide de sex live
Timp de 14 saptamani, reprezentantii Parents Television Council (PTC) au "luat la puricat" canalele TV din SUA. Ei au urmarit 38 de programe (125,5 ore de emisie), axandu-se pe trei elemente-cheie: sex (sau discutii legate de sex), vulgaritate si violenta. Studiul, incheiat in august 2003, a fost dat de curand publicitatii.

REZULTATE. Datele reiesite din studiu nu i-au incantat foarte mult pe cei de la PTC. Potrivit acestora, in 89,5 ore de programe s-au regasit 847 de scene de sex, limbaj obscen sau violenta (o medie de 9,5 de astfel de momente pe ora).

O alta concluzie este ca cele mai multe "faze nepotrivite" au fost difuzate in timpul reality-show-urilor. In topul canalelor TV, conduce NBC - cu 19 secvente de gen pe ora, urmat de UPN - 14,9.

Cel mai "cuminte" post este WB, unde intr-o ora s-au intalnit doar 1,8 momente cu sex, limbaj deocheat sau violenta. In ceea ce priveste emisiunile, fruntas in topul obscenitatilor este "Big Brother 2" (CBS) - cu 48,1 secvente (care contin sex sau limbaj vulgar) pe ora, urmat de "Chains of Love" (UPN) - 6,5 pe ora. In clasamentul violentei conduce UPN si NBC cu 3,1, respectiv 3 astfel de secvente de-a lungul a 60 de minute.

EXEMPLE. Din studiul celor de la PTC nu lipsesc nici exemplele: citate ale concurentilor din diverse reality-show-uri din care reies limbajul obscen, violent sau referirile la sex. Potrivit studiului, cele mai intalnite cuvinte au fost: "drace", "curva", "bastard", "rahat", si cele care incep cu "p", "c" sau "f". Nici scenele cu violenta "nu se lasa mai prejos". In timpul reality-show-ului "Crima in Small Town X" (Fox) au fost difuzate o scena in care un barbat isi impusca fiica si alta in care un barbat gaseste intr-o conserva de sardine doua degete taiate.

Desi era vorba de butaforie, reprezentantii PTC spun ca asemenea imagini nu fac deloc bine publicului telespectator. Big Brother este "campion" si la categoria violenta. Unul dintre concurentii din sezonul 2 se lauda: "Ma duc sa-i trag un pumn in stomac, sa vada ea ce inseamna sa fii rau. O sa-i invinetesc si ochii".

Acelasi concurent a luat un cutit de bucatarie pe care l-a pus in gatul altei participante si a intrebat-o: "Ce zici, te superi daca te omor?".

CONCLUZII. "Show-uri precum "Temptation Island", "Real World" si "Big Brother" difuzeaza scene care contin nuditate, sex, limbaj vulgar si violent. Omenii se obisnuiesc cu astfel de imagini, ceea ce inseamna ca publicul va cere din ce in ce mai mult sex si violenta la televizor. Iar acest lucru este extrem de ingrijorator", se arata in studiul PTC. Pentru a-si argumenta concluziile, reprezentantii Parents Television Council spun ca scenele cu limbaj obscen au crescut cu 273 la suta, iar cele de sex cu 373 la suta in comparatie cu studiul din anul 2002. Totusi exista si un lucru imbucurator - au scazut imaginile violente cu 285 la suta.
CE E PTC?
"Parents Television Council" a fost fondat in 1995. Scopul asociatiei este de a proteja copiii de imaginile cu sex, violenta si limbaj obscen din programele TV sau alte mijloace de comunicare in masa. Organizatia are aproximativ un milion de membrii in toate statele americane. Reprezentantii PTC au periodic discutii cu producatorii tv, difuzorii, retelele de cablu si sponsorii pentru a le prezenta studiile pe care le efectueaza si pentru a le demonstra ca programele tv influenteaza negativ copiii. Totodata, membrii PTC incearca sa-i convinga pe guvernatori sa impuna televiziunilor "standarde de decenta".
×
Subiecte în articol: arte violenta