x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scandal - Marele Inchizitor si Goma

Scandal - Marele Inchizitor si Goma

de Mihaela Suciu    |    14 Sep 2005   •   00:00
Scandal - Marele Inchizitor si Goma

Dupa scandalul iscat de demiterea redactorului-sef adjunct de la Viata Romaneasca de catre USR pentru publicarea unui fragment din Jurnalul lui Paul Goma, acuzat de antisemitism, protestele nu au asteptat sa apara.

Dupa scandalul iscat de demiterea redactorului-sef adjunct de la Viata Romaneasca de catre USR pentru publicarea unui fragment din Jurnalul lui Paul Goma, acuzat de antisemitism, protestele nu au asteptat sa apara, asa cum este cel semnat de Dan Culcer, redactor pentru Franta al revistei Vatra si director la revista Asymetria.

Dan Culcer a luat pozitie in urma anuntului demiterii de catre Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania de la conducerea revistei Viata Romaneasca a lui Liviu Ioan Stoiciu. Motivul inlaturarii lui Stoiciu din postura de redactor-sef adjunct a venit in urma publicarii in nr. 6-7 a unui fragment din Jurnal 2005 al lui Paul Goma pe care USR l-a denuntat drept antisemit.

CONTRAARGUMENT. Dan Culcer se intreaba, pornind de la informatiile din comunicatul remis publicitatii de CD al USR prin care institutia isi exprima regretul fata de publicarea textului lui Goma, "1. Cine sunt nominal autorii «viilor proteste»? Oamenii muncii? Mai tineti minte formula? 2. Cine si cand a demonstrat ca textul incriminat al lui Goma are caracter antisemit? Cu doua zile inainte in ziarul Gardianul de la 6.09.2005, pagina de Cultura (articol de fond, cu trimitere din pag. 1) se citeaza un anterior text emis de acelasi Comitet Director: Conducerea Uniunii mai precizeaza, in finalul comunicatului, ca «din succintele extrase din Jurnalul lui Goma, retinute in Gardianul, rezulta ca autorul este anticomunist si foarte critic la adresa confratilor, nicidecum ca este antisemit, or, in definitiv, comunicatul USR nu avea in vedere decat antisemitismul». Ca si cum Comitetul Director ar fi cunoscut atunci textul lui Paul Goma doar din citatele Gardianului. Ce sa mai intelegem?".

DECIZII. Dupa ce-si prezinta indoielile in ceea ce priveste procedura CD al USR, Dan Culcer trage concluziile pe care le considera necesare in situatia data, din punctul sau de vedere: "Cer reintegrarea imediata in functie a dlui Liviu Ioan Stoiciu, a carui demitere din functie este un abuz. Ca scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si fost redactor de revista in Romania national-comunista, protestez fata de cenzura la care este supusa revista Viata Romaneasca. Pot intelege cauzele supunerii unor redactori si a unui ambasador la o decizie (fara comentarii publice), dar nu pot admite ca letala combinatie dintre interese de grup si presiuni anarhice (si anonime!) sa cenzureze vreo scriere semnata (nu anonima!) inainte sau dupa publicare. Pentru a incorona supusenia, drapata in principialitate si respect al Legii (al Legii cui?) mai ramane ca, la cererea anonimilor protestatari, sa fie retras de pe piata si ars (sau topit) numarul respectiv al Vietii Romanesti. De ce sa nu mergem pana la capat?".

CENZURA
"Protestez fata de cenzura la care este supusa revista (...) nu pot admite ca letala combinatie dintre interese de grup si presiuni anarhice sa cenzureze vreo scriere semnata" - Dan Culcer

CONFLICT
"Paul Goma este nu numai o amintire neplacuta pentru proaspatul presedinte al scriitorilor romani, ci si un critic sever al atitudinii morale si politice de dupa 1990 a acestuia" - grup de protest

SCRISOARE DE PROTEST
In aceeasi nota de protest, se adauga o scrisoare semnata de un grup, in majoritate scriitori, printre care Dan Culcer, Valerian Stan, Mircea Stanescu: "... semnatarii protestului de fata ne exprimam dezacordul profund fata de decizia conducerii USR. Regretam, de asemenea, acuzatiile de antisemitism care i-au fost aduse cu aceasta ocazie lui Paul Goma de catre Comitetul Director al Uniunii. Detractorii consacrati ai scriitorului exilat i-au atribuit mai de mult acestuia infamul calificativ. (...) Sunt destule date care arata ca in acest caz presedintele USR, dl Nicolae Manolescu (foto), nu ataca o chestiune de principiu. Ne temem ca in realitate nu e deloc vorba despre «antisemitismul» lui Paul Goma. Este stiut ca Paul Goma a fost exclus din Uniunea Scriitorilor - in aprilie 1977, in plina teroare comunista - inclusiv prin votul actualului presedinte al USR. Dar Paul Goma este nu numai o amintire neplacuta pentru proaspatul presedinte al scriitorilor romani, ci si un critic sever al atitudinii morale si politice de dupa 1990 a acestuia (...)".

×
Subiecte în articol: arte goma paul dan