x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scrierile de duh ale Suveranului Pontif

Scrierile de duh ale Suveranului Pontif

04 Apr 2005   •   00:00

Papa a murit. Fizic. Insa amprenta spirituala pe care Papa o lasa in urma nu se va sterge, probabil, niciodata.

  • de MIRUNA MIHALCEA
  • CULTURA
  • BEST-SELLER. "Memorie si identitate", ultima carte a Papei, a fost lansata in Polonia in luna martie a acestui an
    Cartile pe care Sanctitatea Sa le-a scris, precum si cele care au fost scrise de altii despre el stau marturie nemuririi sale. Cate randuri au sa mai curga, in cate limbi ale pamantului, nu se stie…

    "Memorie si identitate" e ultima carte scrisa de Papa Ioan Paul al II-lea. Volumul sta sub semnul mesajului transmis de Papa si tiparit pe coperta: "Nu va lasati cuceriti de Rau, cuceriti-l voi prin Bine". Capitolele reprezinta, in mare masura, o transcriere a dialogului Sanctitatii Sale cu un grup de apropiati, in gradina de la Castelgandolfo, in vara anului 1993. Papa profita de oportunitate pentru a analiza criza secolului XX, marcata de atentate teroriste.

    VESNICIA RAMANE. Karol Wojtyla publica versuri, sub pseudonimul Andrzei Jawien, cand era inca preot in Polonia. La 82 de ani, Papa imbratiseaza din nou versul, intr-un volum catalogat drept "testamentul poetic al Papei". Cu cativa ani in urma, un profesor american relata o discutie intre un prieten al sau, teolog, si Papa. Teologul i-ar fi marturisit Papei ca i-a citit toate poemele si il intreaba de ce a renuntat la poezie. Dupa o indelunga meditatie, Papa i-ar fi raspuns: "Nu se mai cade". Chiar daca poezia "laica" nu-si mai gasea rostul, odata reintors in oraselul sau natal, Papa afla dorinta de a se dedica din nou versului, insa versului religios. Iata cateva fragmente din traducerea oficiala, in limba engleza, a Tripticului Papei: "Sfarsitul e la fel de enigmatic ca si Inceputul…Si totusi, moartea nu e definitiva/Vesnicia din mine ramane".

    GANDURI PENTRU CREDINCIOSI. Papa Ioan Paul al II-lea a transmis mesaje spirituale tuturor credinciosilor atat prin rugaciuni, cat si prin scrisori adresate diferitelor categorii ale societatii. In multe dintre ele, gandurile Papei s-au indreptat spre familie si copii, desi n-a uitat categoriile controversate, precum homosexualii sau teroristii. Un loc important il ocupa mesajul Papei catre femei, in care e exprimata pozitia Bisericii Catolice fata de metodele contraceptive si de avort. Intr-o scrisoare din 4 septembrie 1988, adresata femeilor, Papa le indeamna sa nu recurga la avort, asumandu-si in schimb rolul de mama, asa cum a facut-o Fecioara Maria. Desi e o scrisoare plina de interdictii, care ar fi putut atrage asupra sa daca nu antipatia, cel putin comentarii malitioase, Papa a reusit sa ajunga la inimile tinerilor, sa fie simpatizat si iubit de acestia.

    OPERE
    Iata cateva dintre titlurile, in limba romana, engleza si italiana, care se gasesc la "Nuntiul Apostolic in Romania" (Ambasada Sfantului Scaun in Romania): "Sa trecem pragul sperantei", Ioan Paul al II-lea, Ed. Humanitas, 1995; "Poezii alese", Karol Wojtyla, Ed. Ginta Latina, 1999; "Dono e Mistero, Nel 50 del mio sacerdozio", Giovanni Paolo II, Libreria Editrice Vaticana, Copyright 1996; "Pope John Paul II and the Challenges of Papal Diplomacy, Anthology (1978-2003)", Andre Dupuy, Vatican, 2004.

    De asemenea, pe site-ul www.amazon.com, se gasesc peste 1.200 de titluri, dintre care unele sunt dedicate lui, iar altele sunt publicate de insusi Sanctitatea Sa.
    ×
    Subiecte în articol: arte papa