x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Seară de gală - UNITER, megashow

Seară de gală - UNITER, megashow

de Irina Munteanu    |    25 Apr 2007   •   00:00
Seară de gală - UNITER, megashow

Luni seară, pe scena unui teatru improvizat intr-un cort, la Sibiu, am asistat la o piesă cu o distribuţie impresionantă. Actori şi regizori din ţară şi din locuri ale lumii pe unde au cerut azil politic inainte de '89, debutanţi şi artişti aflaţi spre finalul carierei şi-au spus rolurile la a XV-a ediţie a galelor Uniter.

Cea mai bună actriţă in rol principal a fost desemnată Andreea Bibiri, pentru rolul Grace din spectacolul "Purificare". Marius Stănescu a primit premiul pentru cel mai bun actor in rol principal din mainile actriţei Trixi Abramovici, rămasă in 1988 in Israel.

PURIFICARE PREMIATĂ, REGIZOR ABSENT. Secţiunea "Cel mai bun regizor" l-a făcut pe Ion Caramitru să amintească retragerea lui Andrei Şerban: "El incă nu s-a explicat, dar noi ii mulţumim pentru talent şi pentru că lucrează in Romania". A venit din Spania să inmaneze acest premiu regizorul Rodrigo Garcia. Caramitru l-a interogat in italiană şi de-abia cand sala a inceput să murmure a realizat gafa şi s-a explicat spaniolului: "Suntem gintă latină, cuvintele se amestecă". Invingător a ieşit regizorul Radu Afrim, pentru spectacolul joi.mega.Joy, de la Odeon. Lucian Giurchescu a fost onorat cu premiul pentru intreaga activitate in regie. Premiul pentru debut l-a primit Cristian Grosu, pentru rolul Graham din spectacolul "Purificare" de Sarah Kane, Teatrul Naţional Cluj. Cea mai bună actriţă in rol secundar a fost desemnată Rodica Mandache, pentru rolul Adel din spectacolul joi.mega.Joy de Katalin Thuroczy, de la Teatrul Odeon. Vlad Ivanov nu a dorit să participe la secţiunea "Cel mai bun actor in rol secundar", considerand că rolul său este unul principal. Caramitru i-a mulţumit pentru "demnitatea şi eleganţa cu care s-a retras" şi pentru "atitudinea condescendentă". Premiul pentru rol secundar a fost caştigat de Sorin Leoveanu, pentru rolul Anchetatorul din spectacolul "Crimă şi pedeapsă", de la Teatrul "Bulandra".

FLORIN PIERSIC, CRITIC DE MODĂ. Dacă in prima parte Mircea Crişan a reuşit să destindă atmosfera cu o poezie patriotică şi-o fabulă spuse doar din interjecţii şi intonaţii, in partea a doua a spectacolului, după miezul nopţii, apariţia lui Florin Piersic a avut efectul unei ceşti de cafea. Rolul pe care l-a jucat de această dată maestrul a fost cel al unui critic de modă. A inceput prin a se amuza de propria-i ţinută: "Domnule, de patru ore de cand stau aici, mi s-au boţit pantalonii; le-am pus pe fetele astea să mi-i calce", a continuat spunandu-le verde in faţă premianţilor tineri: "Cand vă văd că veniţi in blugi şi in pulovere, cred că sunteţi sonaţi, domnilor!" Papionul şi geaca sclipitoare, albastru cu negru, asortate cu adidaşi şi blugi, ale lui Radu Afrim, nu puteau să-i scape: "Cand te-am văzut aşa, am crezut că intră cineva de la bulău. Iţi spun sincer: nu eşti normal, dar spectacolul tău mi-a făcut o plăcere extraordinară." S-a arătat supărat că cei din BaRock Orchestra, care au asigurat fondul muzical, i-au copiat ţinuta, arborand cate un fular alb la gat. Şi gelos: "Domnule, dacă nu apăreai, eu eram cel mai frumos din seara asta, domnule Johannis!" I-a transmis "salutări domnului Văcăroiu", apoi s-a indurat să ii ofere Valeriei Seciu premiul pentru intreaga activitate.

×
Subiecte în articol: arte