x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Supravietuire printre virusi

Supravietuire printre virusi

01 Apr 2005   •   00:00

Indiferent unde locuiesti, daca n-ai bani, ti-i doresti... In numar cat mai mare! Si uite asa cazi si in capcane.



  • de ADRIANA PADURARU

  • ZEL. De dragul a 100.000 de lire sterline si al celebritatii, peste 200 de oameni sunt dispusi sa-si riste viata
    Vrei sa castigi 100.000 de lire sterline? Vrei sa fii cobai in laboratorul nostru de virologie? Nu va e teama ca o sa va vada lumea la televizor in cea mai jalnica stare?. Asa incepe anuntul de preselectie la un reality-show intitulat "Carantina", publicat de un cotidian din Marea Britanie. Potrivit acestuia, se cauta persoane carismatice, extrovertite, sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani. Participantii vor petrece o saptamana intr-un laborator, unde vor fi expusi la numeroase virusuri si infectii. "Veti fi monitorizati 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Veti sta intr-un mediu inconfortabil si va veti simti ingrozitor - dar nu este periculos. Sunteti gata sa suferiti pentru a deveni celebri?", mai scrie in anunt. Se continua apoi cu detaliile in ceea ce priveste inscrierea pe lista de aplicatii. In plus, ei trebuie sa scrie si motivul pentru care doresc sa participe la reality-show.

    CONTROVERSE. Imediat dupa aparitia invitatiei la inscriere au aparut o multitudine de reactii. Cei mai indignati au fost medicii, oripilati de gandul ca niste oameni, de dragul banilor, se vor lasa infectati cu o multitudine de virusuri. Ceea ce, evident, ar putea duce la o epidemie de proportii. Cei care s-au declarat terifiati de idee au mai avut parte de un soc. Numarul persoanelor care s-au inscris, acceptand toate riscurile, a depasit 200 in doar doua zile. "Sunt uluit. In toata cariera mea de microbiolog nu am auzit de asa ceva. Este mai mult decat ciudat", a declarat dr. Alvert Mifsud, membru al Asociatiei de Microbiologie din Marea Britanie.

    CAPCANA. Atat aplicantii, cat si medicii indignati au avut parte de o surpriza. Anuntul publicat de Daily Mirror a fost o "capcana". Un test pentru a vedea cati oameni sunt dispusi sa fie infectati cu virusuri deosebit de periculoase, doar-doar vor castiga 100.000 de lire sterline. De exemplu, pentru L.C. (26 de ani) nu a contat deloc mediul in care urma sa traiasca timp de o saptamana. Asa ca a fost chiar printre primii care au aplicat. "Imi place sa ma vada lumea la televizor. Am incercat si la Big Brother, dar n-am avut noroc. Vreau sa fac valuri in istoria televiziunii", a explicat el in cererea de inscriere.

    CARE ESTE PAREREA EXPERTILOR
    Motivele pe care le-au scris doritorii in cererile de aplicare au fost care mai de care. "Sunt dispus sa fiu umilit la televizor. Chiar daca nu castig marele premiu, macar voi sti ca lumea s-a distrat pe seama suferintei mele. In plus, pot deveni celebru", a marturisit un tanar de 29 de ani, din Londra. "Stau in cea mai mizerabila locuinta din lume. Daca n-am prins nici un virus pana acum, nici acolo nu cred ca o sa mi se intample ceva rau", a spus K.T. (21 de ani), din Gloucs. Cercetatorul Donal Cumming spune ca rezultatele acestui test n-ar trebui sa mire pe nimeni. "Pentru multi dintre noi, tentatia celebritatii este mult prea mare, iar pretul pe care ar trebui sa-l platim pentru asta - mult prea mic. Chiar daca nu s-ar fi pus vreun premiu in joc, tot s-ar fi inscris oameni. Mania reality-show-urilor a cuprins multe persoane care nu realizeaza ca se pot face de ras in fata telespectatorilor", a comentat Cumming.

    ×
    Subiecte în articol: arte