x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Teatru in serial - de 2.000 de ani

Teatru in serial - de 2.000 de ani

de Jurnalul National    |    17 Oct 2007   •   00:00

"Aş fi fericit să ştiu că un om, un singur om, a găsit o consolare citindu-mă, că unuia singur l-am ajutat să-şi lămurească drumul, dar nu cred că voi avea această bucurie."





"Aş fi fericit să ştiu că un om, un singur om, a găsit o consolare citindu-mă, că unuia singur l-am ajutat să-şi lămurească drumul, dar nu cred că voi avea această bucurie."
Se implinesc o sută de ani de la naşterea autorului "Accidentului". Născut la 18 octombrie 1907, Iosif Hetcher (Mihail Sebastian) a urmat o carieră in domeniul juridic şi a colaborat la unele dintre cele mai importante reviste din perioada interbelică: Contimporanul, Cuvăntul sau Revista Fundaţiilor Regale. De asemenea, le-a cunoscut pe cele mai mari personalităţi ale acelui veac, dintre care unii i-au fost chiar prieteni intimi: Camil Petrescu, prinţul Bibescu, Mircea Eliade sau Nae Ionescu. Dispărut tragic in urma unui accident, lasă in urmă o operă străbătută in mare parte de condiţia de evreu in vremuri tulburi ale istoriei. Â
Cartea lui la care ţinea cel mai mult este "De două mii de ani" - mărturiseşte Sebastain in "Jurnal": cănd era in stare euforică scotea din bibliotecă "De două mii de ani" şi citea. El ţinea foarte mult la acest "De două mii de ani", pe care il dorea tradus la Paris. Pentru că Teatrul Naţional Radiofonic doreşte să implinească un vis demult apus, participă la implinirea acestuia prin realizarea teatrului-serial după controversatul roman "De 2000 de ani", in regia lui Attila Vizauer, cu Marius Stănescu in rolul principal.

×
Subiecte în articol: arte