x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Telenovelele si regimul terorii

Telenovelele si regimul terorii

09 Noi 2004   •   00:00

Televisa si TV Azteca sunt doi mamuti ai televiziunii mexicane si la propriu, si la figurat. Produc pe banda rulanta emisiuni, telenovele - multe dintre ele achizitionate de Acasa TV si alte posturi romanesti - si oameni publici. Reversul acestei investitii? Banii si puterea. Dar o putere care poate fi comparata cu cea a unui dictator.

MIHAELA SUCIU

NECAZURI. Starul de telenovela Mauricio Islas a avut si el probleme cu cele doua companii de televiziune
Emilio Azcárraga (patronul Televisei) si Ricardo Salinas (patronul TV Azteca) sunt cei doi sefi informali ai statului mexican. De ce? Ei controleaza televiziunea mexicana, isi impart publicitatea, decid cine ramane si cine pleaca de pe scena publica. Pe scurt, formeaza un pol de putere.

Alvaro Cueva, unul dintre criticii de televiziune cunoscuti ai Mexicului, este de parere ca vinovati pentru imensa putere a celor doi magnati sunt chiar mexicanii. Intr-un articol dedicat incomensurabilului control pe care-l detin Azcárraga si Salinas, ziaristul ii numeste "monstrul cu doua capete".

Patronii celor doua corporatii media au reusit sa formeze un fel de guvern virtual, in care cele trei ministere importante sunt pasiunea, temerea si promotia. Triada amintita reprezinta parghiile prin care s-au alimentat Televisa si TV Azteca.

CONFESIUNEA ZIARISTULUI. Cueva spune foarte multe despre cine se face responsabil pentru apetitul dictatorial al magnatilor de televiziune: "Imi petrec timpul discutand cu zeci de persoane care-mi spun ca Big Brother le-a schimbat viata sau ma acuza ca vorbesc urat despre o anumita emisiune, pentru ca sunt invidios pe profunzimea jurnalistica a vreunui prezentator. Nu e zi in care sa nu primesc insulte din partea a nenumarati telespectatori care-mi reproseaza ca denunt extravagantele materiale ale cuplului Azcárraga-Salinas".

REGIMUL TERORII. Azcárraga si Salinas sunt atat de puternici in societatea mexicana pentru ca tuturor le e teama de ei.

Daca pe Vicente Fox, presedintele statului Mexic, oricine il poate injura fara nici o problema, in cazul celor doi patroni nu exista discutie pe aceasta tema. "Ar trebui sa vedeti figurile pline de frica ale muncitorilor din televiziuni atunci cand ii vad trecand pe coridoare si panica pe care o imprima in oamenii cei mai bine pusi din industria televiziunii sa nu cumva sa spuna ceva gresit in fata lor. Si nu pentru ca don Emilio si don Ricardo ar avea forta fizica necesara sa le sparga figurile, intelepciunea si sanatatea lui Dalai Lama, ci din cauza unei frici suta la suta absurda si hilara", sustine Alvaro Cueva.

Se pare ca frica pe care o impun stapanii Televisei si TV Azteca transcende nivelul personal pana la a crea o panica sociala. De pilda, "Otro rollo", emisiune pe care postul Acasa TV o transmite din cand in cand, are o lista preferentiala de invitati. Daca cei chemati in emisiune refuza invitatia si indraznesc sa se prezinte in alta parte, Televisa va sabota activitatile vedetelor respective, ale caselor de discuri, ale distribuitorilor de filme etc. Aceeasi Televisa nu ezita in a lua masuri daca vreun post local de televiziune indrazneste sa evolueze pe o alta linie decat cea impusa. Pur si simplu va cobori atat de mult tarifele de publicitate, incat fara reclama, posturile respective vor fi condamnate la moarte.

De asemenea, actori, cantareti, sportivi, oameni de afaceri, intelectuali si chiar partide politice se afla la mana Televisei si a TV Azteca. Toti sunt constienti ca daca vor indrazni sa se poarte "urat" li se poate inscena o campanie de defaimare asa cum au facut cu o groaza de oameni importanti ai scenei mexicane. Ultimul dintre ei a fost actorul Mauricio Islas (pana de curand partenerul Gabrielei Spanic din "Prisoniera").

TELENOVELE DE LA NOI
Printre telenovelele produse de TV Azteca si Televisa difuzate in Romania s-au numarat "Amor Real", "Sa iubesti din nou", "Taina din adancuri", "Salom...", "Suflete pereche" etc. Obiectivele declarate ale celor doua televiziuni sunt, in mare, aceleasi, respectiv formarea si educarea populatiei intr-ale democratiei, dezvoltarea economica si eficientizarea muncii, dezvoltarea spiritului comunitar si a celui justitiar.
×
Subiecte în articol: arte