x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “The Gypsies” – foc viu

“The Gypsies” – foc viu

de Maria Sârbu    |    19 Apr 2008   •   00:00
 “The Gypsies” – foc viu
Sursa foto: Andreea Balaurea/

Primul musical despre istoria ţiganilor, despre plecarea acestora din India spre Europa şi stabilirea lor pe bătrînul continent are avanpremiera astăzi la Hamburg.

Primul musical despre istoria ţiganilor, despre plecarea acestora din India spre Europa şi stabilirea lor pe bătrînul continent are avanpremiera astăzi la Hamburg. Spectacolul include şi povestea vieţii apreciatului muzician Damian Drăghici, vorbită în engleză, cîntată cu suflet şi dansată cu foc.

 

Înainte de a pleca în Germania cu musicalul “The Gypsies”, Damian Drăghici şi membrii grupului “Damian and Bro­thers” s-au întreţinut joi cu jur­na­liştii din Bucureşti, la Clubul Diplomatic, unde au prezentat proiectul care este “Sută la sută Damian” – după cum avea să spună celebrul naist şi laureat al Premiului Grammy. Dis­cu­ţia a fost fulgerătoare, fără multe cuvinte, pentru că artiştii îşi doreau să arate o parte, măcar, din produsul lor pe care îl vor duce şi în Marea Britanie, Liban, Australia, contractele fiind deja semnate.

 

GYPSY PASSION. În grădina ca un Paradis a Clubului Diploma­tic, scurta prezentare muzicală a fost preludiul unui mare viitor succes cu “The Gypsies”. Damian Drăghici a pus destul suflet în acest proiect, iniţiat din dorinţa sa de a contribui la înţelegerea faţă de cultura şi ori­ginile rromilor în rîndul publicului occidental. În aşteptarea spectacolului trupei “Damian and Brothers” sînt în primul rînd jurnaliştii germani, care au şi dat sfoară în ţara lor, anunţînd un... “Gypsy Passion”.

Evenimentul va avea loc la Tea­trul Fliegende Bauten din Hamburg, Germania. “Este primul meu proiect sută la sută Damian”, preciza pentru jurnaliştii români cel plecat de acasă peste mări şi ţări în căutarea norocului pe care l-a găsit. “The Gypsies” este un proiect realizat de Damian împreună cu producătorul britanic Toby Gough şi are două părţi. În prima parte a show-ului este prezentată “povestea ţiganilor plecaţi cu secole în urmă din India” şi care au ajuns în Europa, iar în partea a doua povestea personală a lui Damian Drăghici. La textul scris în engleză de Toby Gough s-a adăugat muzica talentatului compozitor, el făcînd şi aranjamentul muzical.

 

MARE TURNEU. Pentru a lan­sa musicalul, în care au fost implicate pentru început 22 de persoane din trupa “Damian and Brothers” a fost gîndit turneul de trei săptămîni în Germania, continuat în Marea Britanie, Liban şi Australia. Desi­gur, proiectul va fi adus şi în România, însă decizia ca “The Gypsies” să fie jucat mai întîi în ţările enumerate aparţine producătorului.

La scurta repetiţie de joi, de la Clu­bul Diploma­tic, Damian şi “fraţii” săi au fost pre­zentaţi de realizatorul tv Andrei Gheor­ghe, personaj “pi­to­resc” în con­tex­­tul dat. Îmbrăcat în straie ale rro­milor, Gheorghe a dan­sat alături de june şi frumoase ţi­găn­cuşe pe ritmurile minunatei mu­zi­ci a lui Damian. “Povestea mea e ase­mă­nă­toa­re cu povestea lui Santiago din ro­ma­nul «Alchimistul» de Paulo Coelho. Am plecat şi am re­ve­nit la ră­dă­cini. Datorez revenirea mea Româ­ni­ei şi fraţilor mei ţigani” – este măr­tu­risirea muzicianului, făcută în faţa jurnaliştilor. Damian s-a implicat, în ultimii ani, în diverse iniţiative de promovare a culturii româneşti şi de combatere a intole­ranţei.

 

maria.sarbu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: arte damian the gypsies