x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Titanic show

Titanic show

07 Iul 2004   •   00:00

Producatorii de la RTE (Irlanda) au intrat si ei in febra reality-show-urilor. Ei au dorit realizarea unui concurs inedit in care un echipaj format din cinci barbati si cinci femei navigheaza in jurul coastei irlandeze timp de opt saptamani la bordul unei corabii. "Ghinion de nesansa!" Nava s-a scufundat inca din primul episod.

ADRIANA PADURARU

In anul 2003, pe 28 martie, se anunta in Irlanda, cu surle si trambite, debutul unui reality-show inedit, in care concurentii se imbarcau la bordul unei corabii, "Tall Ship", si plecau intr-o calatorie de opt saptamani in jurul insulei. Marele premiu pus la bataie era de 100.000 de euro. La finalul perioadei de inscriere, se depusesera aproape 7.000 de cereri, dupa o luna de teste psihologice, fizice si medicale, si dupa absolvirea unor cursuri de navigare, alegandu-se zece concurenti.

TITANIC. "Cabin Fever" a pornit la drum pe 13 iunie, data ce s-a dovedit nefasta pentru toata lumea. Si asta pentru ca vasul s-a lovit de stanci in apropierea insulei Tory si s-a scufundat. Din fericire, cei zece concurenti, membri ai echipajului, nu au patit nimic, iar aparatura a fost si ea recuperata. Momentul in care corabia s-a rupt in doua nu a fost surprins de camerele de luat vederi, fiindca filmarile pentru ziua respectiva se incheiasera. Desi nu au patit nimic, concurentii au intentionat sa-i dea in judecata pe producatori pe motiv ca le-a fost pusa in pericol viata. In cele din urma ei s-au razgandit, iar dupa cateva saptamani, pe 30 iunie, a fost gasita o alta corabie, "Johanna Lucretia", cu care s-a plecat din nou la drum. De data aceasta cu numai opt concurenti din vechea formatie, doi renuntand la concurs. Ei au fost inlocuiti de alte doua persoane din lunga lista de "asteptare".

REGULI. Participantii trebuiau sa se descurce singuri in larg, fara a beneficia de ajutorul aparaturii moderne, cum ar fi satelitii sau radarul, navigarea facandu-se cu ajutorul sextantului si al hartilor. Pe langa aceasta, ei aveau de trecut niste probe complexe pe uscat, pe apa si sub apa. Mancarea era si ea limitata, asa ca portiile trebuiau sa fie facute astfel incat sa le ajunga pana la urmatorul port. Telespectatorii erau cei care hotarau soarta jocului. Concurentul cu cele mai putine voturi era eliminat, in marea finala batandu-se pentru premiul de 100.000 de euro doar trei candidati.

In urma voturilor telespectatorilor, castigatoare a fost desemnata Elaine Power (33 de ani). "Am avut parte de aventura vietii mele. Asta am dorit de la inceput, dar nici faima sau banii nu strica", a spus Elaine la sfarsitul calatoriei. Intrebata ce va face cu cei 100.000 de euro, Elaine a raspuns sec: "Gucci, Gucci si... Gucci. Ah, si o donatie pentru ISPSCA (n.r. - Asociatia de lupta impotriva cruzimii fata de animale din Irlanda)".

×
Subiecte în articol: arte