x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Trupa Europe a zguduit Tampa

Trupa Europe a zguduit Tampa

de Sebastian S. Eduard    |    Dana Purgaru    |    22 Aug 2005   •   00:00
Trupa Europe a zguduit Tampa

Brasov, Arena Liceului Sportiv. Vreme neprietenoasa. Dupa o amanare de doua luni, in sfarsit baietii de la Europe au concertat in Romania. Un concert care a fost la un pas sa nu se mai intample.

Initial, concertul trebuia sa aibe loc la 25 iunie, insa acesta a trebuit amanat. Ca o curiozitate, printre trupele care ar fi trebuit sa cante in deschidere se numara 3Rei Sud Est. No comment! O alta firma a preluat spectacolul care, in final, a avut loc. "Este aproape o minune ca acest concert are loc", a declarat Joey DeAlvare, impresarul care i-a adus in Romania pe cei de la Europe si care promite Brasovului, pentru anul viitor, un concert Deep Purple.

AUDIENTA. La spectacolul care, de fapt, a si inaugurat Arena Liceului Sportiv au participat circa 2.500 de persoane, desi capacitatea locatiei era de circa 15.000, iar organizatorii pusesera in vanzare 12.000 de locuri. Promovarea destul de slaba, faptul ca in preziua concertului nu se stia cu siguranta cine va canta in deschidere au facut ca, in ciuda pretului modic al biletelor - 200.000 de lei - , lumea sa nu se inghesuie in numar foarte mare la eveniment. Cantitatea a fost insa, cu siguranta, suplinita prin calitate.

CONEXIUNI. O surpriza pentru toata lumea a fost trupa care a deshis seara. Localnicii de la Conexiuni au demonstrat ca in ciuda varstei sunt intr-o forma de zile mari si i-au lasat cu gura cascata pe numerosii spectatori cu varste de liceu. "Rocker", "Tu", "Cameleonul" si "Mai ramai putin" au demonstrat ce inseamna piese fara varsta, cu versuri mereu actuale. O reala placere, mai ales pentru cunoscatori, a fost si cover-ul "Mistreated" al trupei Deep Purple, cantat cu deosebita maiestrie.

COMPACT. Cine altcineva putea sa incalzeasca publicul mai bine decat baietii de la Compact?. Vizibil afectati de evenimentele nefericite din ultima perioada care le-au umbrit existenta, ei au reusit totusi sa-i faca pe spectatori sa cante la unison hiturile binecunoscute ale trupei.

EUROPE. Intr-o forma de zile mari, la cei 42 de ani impliniti cu o zi inainte concertului de la Brasov, a urcat pe scena Joey Tempest impreuna cu bateristul Ian Haugland, chitaristul John Norum, claparul Mic Michaeli si basistul John Lev"n. Schow-ul a fost deschis cu piese de pe cel mai recent album, scos dupa 14 ani de tacere. Diferenta de stil este vizibila, suedezii nu mai arata si nu mai canta ca in anii ’80. Chitara este mult mai agresiva, in stilul rock-ului actual, iar vocea este oarecum retinuta. Nici tempo-ul nu mai este acelasi, iar riff-urile traditionale au disparut aproape complet. Piesele noi precum "Wake Up Call", "America", "Got To Have Faith" si "Hero" - un fel de tribut adus trupei Thin Lizzy - nu au facut altceva decat sa intarate publicul care astepta cu nerabdare, ce alceva decat celebrele melodii "Rock The Night", "Cherokee", sau "Carrie". Hitul galactic "The Final Countdown" a incheiat show-ul de aproximativ doua ore si a facut valuri in multimea din fata scenei. In final toti au plecat acasa multumiti ca o alta legenda a muzicii ne-a onorat cu prezenta, Romania fiind singura tara est-europeana in care a cantat anul acesta Europe.

PRETENTII. Solistul trupei Europe, Joey Tempest, a venit inca de vineri seara in Brasov, direct de la Londra si a fost cazat la hotelul Piatra Mare. Restul componentilor au ajuns chiar in ziua concertului. Se zvoneste ca pretul cu care ar fi fost adusi nordicii ajunge undeva pe la 40.000 de Euro. Componentii trupei au avut pretentii deosebit de modeste: apa minerala, iaurt, bere si sucuri naturale.

ALBUME
  • Europe - 1983
  • Wings Of Tomorrow - 1984
  • The Final Countdown - 1986
  • Out Of This World - 1988
  • Prisoners In Paradise - 1991
  • Start from the dark - 2005
  • CONCERTE IN ROMANIA
  • Jon Anderson 5.09 Sala Radio
  • Nightwish 30.09 Sala Polivalenta
  • Paradise Lost 8.10 Arenele Romane
  • Annihilator si Destruction 5.12 Sala Polivalenta
  • Helloween 28.01 Sala Polivalenta
  • ×
    Subiecte în articol: arte europe