x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tudor Giurgiu:“Nu sunt primul cineast care a primit fonduri PHARE”

Tudor Giurgiu:“Nu sunt primul cineast care a primit fonduri PHARE”

de Jurnalul National    |    29 Mar 2008   •   00:00

În urma articolului apărut în ediţia de joi, 27 martie a.c., a ziarului nostru şi intitulat “Giurgiu face filme cu bani de la UE”, regizorul Tudor Giurgiu precizează: “Nu sunt primul cineast care a primit fonduri PHARE pentru realizarea unor filme..."

În urma articolului apărut în ediţia de joi, 27 martie a.c., a ziarului nostru şi intitulat “Giurgiu face filme cu bani de la UE”, regizorul Tudor Giurgiu precizează: “Nu sunt primul cineast care a primit fonduri PHARE pentru realizarea unor filme. În ultimii ani au fost zeci de campanii de promovare realizate cu fonduri PHARE, care au cuprins spoturi şi filme documentare de prezentare. Un exemplu e regizorul Cătălin Leescu şi compania Carter Films, care au realizat zece filme şi un spot pentru programul PHARE – Coeziune Economică şi Socială. În plus, tot din fonduri PHARE (prin programul Pre-Media Support) s-au mai realizat şi alte producţii cinematografice, puteţi găsi un listing aproape complet pe: http://www.standard.ro/articol_16017/finantari_pentru_cinematografia_romaneasca.html. Nu se regăseşte în acea listă de filme sprijinite din fonduri PHARE vreo producţie care să fie într-un fel asociată cu mine personal sau vreun «business de familie», deşi nu văd unde ar fi totuşi problema. Pe de altă parte, doresc să vă aduc la cunoştinţă că am dat peste «potul gras» al banilor europeni cu mult timp în urmă, în anul 2003, când documentarul produs de Libra Film, «Marele Jaf Comunist», a obţinut prima finanţare europeană de la Eurimages, fondul Consiliului Europei pentru coproducţii, fiind astfel prima producţie românească finanţată cu bani europeni. În mod conştient sau nu, tânărul cineast Tudor Giurgiu a obţinut atunci finanţări de la BBC, ZDF/ARTE, France 2 pentru acelaşi proiect.

 

De atunci am îndrăznit să dau peste acelaşi «pot gras» european de mai multe ori, obţinând o finanţare de la programul MEDIA al Uniunii Europene în anul 2007 pentru filmul documentar «Drumul păsărilor» şi încă una pentru alte patru proiecte de film, aflate în development/pregătire în anul curent. Am încercat astfel să mă alătur unei liste lungi, care conţine peste 450 de profesionişti europeni, care «fac filme cu bani de la UE». Mulţumesc. Cu stimă, Tudor Giurgiu.”

×
Subiecte în articol: arte phare