x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ultimul roman al lui Umberto Eco

Ultimul roman al lui Umberto Eco

19 Noi 2004   •   00:00

Editura Polirom a lansat ieri, la Targul Gaudeamus, cel mai recent roman al lui Umberto Eco: "Misterioasa flacara a reginei Loana". "Batranul adolescent", cum il descriu studentii sai pe Umberto Eco, a lansat acest roman pe piata straina in iunie 2004. Editia romana contine ilustratii color si are 464 de pagini.

SEBASTIAN S. EDUARD

Personajul principal, Yambo, sufera un accident vascular in urma caruia isi pierde memoria. Intregul fir epic se constituie intr-o incercare disperata a eroului de a-si reconstitui viata, de a aduce in memoria sa imagini ale trecutului, ale existentei sale.

SURSE. Ineditul romanului consta in faptul ca Eco nu isi ascunde sursele cu care jongleaza pentru a da viata acestei lumi a amintirilor, apeland la reproduceri de vechi ilustratii, afise, pagini de ziare si reviste sau comicsuri.

TRIMITERI. Romanul se incheie cu o lista de peste 250 de trimiteri bibliografice, in care gasim afise Fiat, desene de Walt Disney, traduceri italiene din Barbey d’Aurevilly sau cartea din 1934 a americanului Lyman Young "Misterioasa flacara a reginei Loana", de la care Eco imprumuta titlul romanului sau ilustrat. Umberto Eco a devenit celebru o data cu publicarea romanului "Numele trandafirului". La data aparitiei, in 1980, editorii s-au aratat destul de sceptici in privinta succesului, aproximand numarul de exemplare ce s-ar fi vandut la maximum 30.000. Romanul a reusit insa, in timp, sa cucereasca un public de peste noua milioane de cititori.

×
Subiecte în articol: arte