x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ziua Memoriei

Ziua Memoriei

de Magdalena Popa Buluc    |    25 Ian 2022   •   16:54
Ziua Memoriei

Pentru comemorarea victimelor Holocaustului, în data de 27 ianuarie este celebrată la nivel internațional Ziua Memoriei. La data de 27 ianuarie 1945, trupele Armatei Roșii eliberau lagărul de la Auschwitz. Mărturiile supraviețuitorilor au dezvăluit pentru prima dată lumii oroarea genocidului nazist.

În amintirea tuturor victimelor lagărelor, dar mai ales a copiilor cărora le-a fost negată copilăria sau care și-au pierdut viața, vă invităm să descoperiți povestea Lidiei Maksymowicz, internată la Birkenau la vârsta de 3 ani. A fost fetița care a petrecut acolo cea mai lungă perioadă dintre toți copiii închiși. Din fericire, povestea ei este una cu final fericit. Separată de mama sa în lagăr, a reușit să supraviețuiască, a fost adoptată de o familie poloneză, iar după 17 ani, datorită numărului tatuat pe braț, a reușit să-și regăsească mama naturală. În data de 26 mai 2021, printr-un gest extrem de simbolic, Papa Francisc a sărutat numărul tatuat pe brațul Lidiei.

Asociația "La Memoria Viva" a realizat în 2021, în regia lui Elso Merlo, un film documentar care povestește despre călătoria în Italia în timpul căreia Lidia Maksymowicz, însoțită de Ambasadoarea Asociației "La Memoria Viva", Renata Rychlik, își relatează povestea. O poveste ce se desfășoară pe o perioadă de aproape 80 de ani, cu mesaje și comentarii de Samuel Modiano, Italo Tibaldi, Liliana Segre, don Angelo Bianchi, Marcello Martini, monsignor Luigi Bettazzi, Ananda Craxi, precum și cu intervenții ale mai multor personalități politice. Luna aceasta, în schimb, a apărut, în italiană și română, o carte scrisă de Lidia împreună cu Paolo Rodari, vaticanist la Repubblica, cu o prefață de Papa Francisc.

Vă invităm să urmăriți, pe pagina de facebook a Institutului Italian de Cultură din București și pe canalul youtube în data de 27 ianuarie 2022, la ora 17.00, un dialog (cu subtitrări în română) cu autorul cărții, Paolo Rodari și regizorul filmului documentar, Elso Merlo, cu participarea extraordinară a Lidiei Maksymowicz.

Dialogul va fi urmat de prezentarea documentarului “70072 – fetița care nu știa să urască. Adevărata poveste a Lidiei Maksymowicz” (cu subtitrări în română).

La ora 20.00, pe platforma Mymovies, va fi disponibil, cu subtitrări în română, “Un cer înstelat deasupra ghetoului din Roma”, un film din 2020 în regia lui Giulio Base, care vorbește despre istoria Holocaustului într-un mod inedit. O scrisoare și o fotografie misterioasă a unei fetițe îi determină pe Sofia și pe prietenii ei creștini și evrei să pornească în căutarea adevărului. Tinerii se aventurează, astfel, într-o călătorie printre amintirile unui trecut dureros și greu de uitat, din timpul raziei din cartierul evreiesc din Roma. Împreună, grație prieteniei și amintirii, vor reuși totuși să regăsească o nouă speranță.

De asemenea, vă semnalăm că este disponibil pe canalul vimeo al portalului Italiana, un film de prezentare a expoziției „1849-1871. Evreii din Roma între segregare și emancipare” (cu subtitrări în engleză), care povestește despre construcția Italiei unite și despre rolul comunităților evreiești italiene.

 Expoziția este organizată, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la proclamarea Romei drept capitală a Regatului Italiei, de către Comunitatea Evreiască din Roma și de Fundația pentru Muzeul Evreiesc din Roma și este deschisă pentru public, la Muzeul Evreiesc din Roma, în perioada 10 noiembrie 2021 - 27 mai 2022. Sunt expuse lucrări împrumutate de la cele mai importante muzee italiene ale Risorgimento și din prestigioase colecții private, cu scopul de a face cunoscută participarea și implicarea evreilor italieni în perioada unificării Italiei. Filmul de prezentare a expoziției este produs de Ministerul Afacerilor Externe al Italiei și este realizat de Dario Prosperini, cu intervențiile curatorilor expoziției, Giorgia Calò și Francesco Leone, precum și a directoarei Muzeului Evreiesc din Roma, Olga Melasecchi.

×