x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte 1.000 de erori

1.000 de erori

de Sebastian S. Eduard    |    05 Feb 2010   •   00:00
1.000 de erori
Sursa foto: Jason Lee/REUTERS

Şi nu orice fel de erori, ci, poate, cele mai frecvente 1.000 de erori de cultură generală. Este adevărat? Acropole se afla în Atena. Războiul de 100 de ani a durat 100 de ani. Apa fierbe la 100ŢC. Bancnotele sunt din hârtie. David l-a ucis pe Goliat.



Toţi bebeluşii se nasc cu ochi albaştri. Cruciaţii erau cavaleri. Franz Ferdinand a fost omorât de sârbi. Coranul este pentru musulmani ceea ce este Biblia pentru creştini. Zidul Chinezesc se vede de pe Lună. Mâncatul la oră târzie îngraşă şi nu este sănătos. Aţi fi tentat să spuneţi că toate acesta sunt adevărate. Ei bine, nu sunt.

5535-113028-scan0005.jpgINFORMAŢII.
Nu tot ceea ce considerăm a fi adevărat este astfel. Cartea de faţă oferă lămuriri la peste 1.000 de greşeli memorabile şi confuzii remarcabile. De asemenea, clarifică nelămuriri curente, dar şi inexactităţi cunoscute, prezentând presupusele adevăruri.

Atât informaţiile concludente despre incredibile neadevăruri şi idei preconcepute, cât şi înţelepciunea populară vor face din această carte un însoţitor preţios şi plăcut prin lumea captivantă a erorilor. Delectaţi-vă aşadar cu erori despre Istorie şi politică, Ştiinţele naturii şi tehnica, Cultură şi distracţie, Sănătate şi alimentaţie, Cotidian şi social, Religie şi filosofie, Pământ şi Univers.

Semnale editoriale


5535-113029-scan0003.jpgSchiţe
RAO
. În schiţele sale, Virginia Woolf a urmărit să transpună în câteva pagini esenţa propriului  univers. "Clipe de viaţă" ar putea sluji drept subtitlu pentru fiecare din aceste fragmente în proză. Ele încearcă, în fond, să comunice calitatea unică a unei clipe, a clipei când lumea simţirii noastre şi lumea interioară, prezentul şi trecutul, ceea ce se află aici şi ceea ce se află aiurea, aidoma diferitelor elemente dintr-o soluţie, se combină pe neaşteptate pentru a forma un întreg solid, realitatea.

5535-113030-scan0002.jpgCălătorie într-a cincea dimensiune
CORINT JR.
Madeleine L'Engle, autoare a peste 60 de cărţi, debutează la Corint cu un volum pentru cei mici. Meg Murry şi fratele ei mai mic, Charles Wallace, se află în bucătărie împreună cu mama lor când... o creatură nepământeană bate la uşa casei lor, plângându-se că, din pricina vântului, se rătăcise. Aceasta le dezvăluie semnificaţia misteriosului tesseract -  hipercubul format din opt cuburi egale -, nimic altceva decât... o buclă în timp. Tatăl lui Meg călătorise deja în timp şi, din nefericire, la un moment dat dispăruse. Meg, Charles Wallace şi prietenul lor Calvin pornesc să-l salveze teleportându-se în spaţiu.

5535-113031-scan0004.jpgOchiul de Jad
NEMIRA.
Volumul este o panoramă fascinantă a vieţii în China modernă. Cu o galerie bogată de personaje, romanul scoate la iveală relaţiile uneori dificile dintre brutalitatea trecutului comunist al Chinei şi prezentul din ce în ce mai capitalist. Mei este o tânără chinezoaică modernă şi independentă. Are propria afacere şi lucrează ca detectiv particular; are o maşină, un secretar şi trăieşte în stil mare. Într-o zi, "unchiul" Chen, un prieten apropiat al mamei sale, îi propune un caz bulversant: găsirea unei pietre de jad de mare valoare din perioada dinastiei Han.

×
Subiecte în articol: carte