x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Apariţie editorială: România şi comunismul – o istorie ilustrată

Apariţie editorială: România şi comunismul – o istorie ilustrată

de Ilarion Tiu    |    09 Iun 2010   •   00:00
Apariţie editorială: România şi comunismul – o istorie ilustrată

Mâine, 10 iunie 2010, în cadrul Târgului de carte Bookfest, va fi lansat volumul: "România şi comunismul: o istorie ilustrată", autori Dinu C. Giurescu (coord.), Alexandru Ştefănescu şi Ilarion Ţiu. Evenimentul va avea loc la standul Editurii Corint din pavilionul 15 de la ROMEXPO, începând cu ora 14:00.

0-122841-romaniasicomunismul_coperta.jpgLa două decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, cercetările despre regimul democrat popular şi socialist (comunist) sunt în plină desfăşurare. Amploarea informaţiei şi diversitatea opiniilor fac anevoie de desluşit componentele esenţiale ale acestui regim. Experienţele a două generaţii - supuse unei adevărate inginerii sociale -, cât şi brutalitatea şi teroarea represiunii generalizate din etapa 1947-1964 au determinat (şi continuă s-o facă) o reacţie emoţională, care s-a extins şi în cercetare, în încercările de a reconstitui ce va fi fost. Manualele de istorie, prin tipizarea conţinutului şi reducerea la maximum a orelor rezervate disciplinei, cuprind relatări schematice, mai aproape de un documentar tehnic. Pe de altă parte, numărul articolelor, studiilor şi volumelor privind intervalul 1945-1989 a crescut exponenţial, cu importante contribuţii. Treptat, ele ne oferă imagini parţiale, care, la rându-le, se vor rândui în teme mai mari.

Lucrarea "România şi comunismul: o istorie ilustrată" îşi propune să arate - sintetic - componente esenţiale ale regimului democrat-popular şi socialist, cu evoluţia lor în răstimpul amintit (1948-1989). Autorii au pornit de la constatarea simplă că tinerii, de la 15 la 40 de ani şi chiar peste, nu ştiu azi mai nimic despre regimul amintit. După cum persoane mai în vârstă pot, în cel mai bun caz, să relateze experienţe strict personale, adesea fără legătură cu funcţionarea de atunci a sistemului.

×
Subiecte în articol: carte