Un proiect aparte a derulat zilele trecute Editura Vellant, care a scos pe piaţă volumele "Retorno 201" şi "Retorno 201.O carte însemnată de 186 de cititori". Autor este nimeni altul decât Guillermo Arriaga, cunoscut în special datorită scenariilor filmelor "Babel", "21 de grame" şi "Amores Perros".
Retorno este una dintre străzile haoticului Mexico City, pe care locuiesc deopotrivă pasiunile şi regretele, violenţa şi iubirea, jocul şi nebunia. Doctorul Del R"o, văduva Diaz, Rogelio, Vikingu' şi Serafina trec zilnic unii pe lângă alţii, fără să ştie că vieţile lor devin pretext pentru un exerciţiu stilistic care l-a consacrat pe Guillermo Arriaga: marile teme ale literaturii - dragostea şi moartea - sunt proiectate, aproape cinematografic, pe un fundal esenţial tragic, uneori ironic, alteori la limita absurdului.Un povestitor desăvârşit, Guillermo Arriaga mărturiseşte că "obligaţia unui romancier este de a descoperi sensul morţii pentru a celebra viaţa". Cele 14 povestiri care alcătuiesc volumul "Retorno 201" reiau obsesiile literare prezente şi în romanele sale: "Escadron Ghilotina", "Un dulce miros de moarte" şi "Bizonul din noapte". În universul lui Arriaga nu există podoabe, nici respect, ci violenţă, promiscuitate, indiferenţă, absurd şi, uneori, ceva ce ar putea semăna cu tandreţea şi compasiunea pentru această umanitate răvăşită pe care o pune în scenă atât în cărţile, cât şi în scenariile sale.
"Retorno 201. O carte însemnată de 186 de cititori" nu este decât o carte-obiect, o altă faţă a volumului de mai sus, ediţia specială a volumului "Retorno 201". Volumul este, aşa cum spune şi subtitlul, o carte însemnată de 186 de coautori, în care fiecare pagină este desenată, redactată, corectată sau chiar cenzurată de unul dintre cei 186 de cititori care au participat la acest proiect.
Pe scurt, povestea "Cărţii însemnate" de la Vellant este următoarea: 186 de cititori, prieteni şi colaboratori Vellant au primit câte o pagină dintr-o carte - fără a li se oferi vreun amănunt legat de numele autorului sau de desfăşurarea firului narativ al cărţii. Fiecare cititor a fost rugat să personalizeze pagina primită după bunul plac: desenând-o, corectând-o, comentând-o, lăsând o pată de cerneală sau o urmă de cafea.
La final, Vellant a strâns paginile "însemnate" de cititori şi a pregătit o ediţie limitată a cărţii-surpriză, astfel ilustrate. Cele două ediţii ale cărţii (cea originală şi cea "însemnată") au fost lansate împreună, la lansare fiind invitaţi toţi cei 186 de coautori ai cărţii. Printre semnatarii paginilor se numără Alexandru Andrieş, Ada Milea, Alexandrina Hristov, Ciubi (Pisica Pătrată), Marius Chivu, Costi Rogozanu, Dumitru Gorzo, Matei Branea şi Marius Constantinescu.