x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Crime de război

Crime de război

de Sebastian S. Eduard    |    01 Apr 2010   •   00:00
Crime de război
Sursa foto: /Reuters

Rao ne propune "Binevoitoarele", un volum distins în 2006 cu Premiul Goncourt şi cu Marele Premiu al Academiei Franceze.

Confesiunea (ficţionalizată) unui fost ofiţer SS Max Aue, un intelectual rafinat devenit un tehnician al ororii, descrie atrocităţile pe care le-a comis pe frontul de Est. Misiunea lui - "curăţarea" de populaţia evreiască a teritoriilor ocupate, precum şi diverse sarcini de asigurare a securităţii în spatele frontului.

Participă activ la masacrul populaţiei (evrei, partizani, soldaţi). Născut dintr-un tată german şi o mamă franţuzoaică, îndrăgostit în adolescenţă de sora sa geamănă, relaţie descoperită, separaţi la adolescenţă, fiecare trimis la diverse internate catolice, Aue este încontinuu obsedat de dragostea faţă de sora sa, dragoste care-l împinge către homosexualitate, dar devine un homosexual discret care nu se ataşează de nici unul dintre partenerii săi.

5633-117293-34_37tv53.jpgPrin ochii lui putem vedea toată oroarea maşinii totalitare naziste, dramatismul bătăliei dintre două lumi, descoperind portrete umane fascinante. Tema principală a romanului este Răul sau cum se construieşte el. Un sistem este demonic, pentru că este alcătuit din foarte multe mici părţi rele, pentru că este servit de foarte mulţi oameni care preferă să-şi acopere ochii şi să îşi desfiinţeze conştiinţa.


"În pofida cusururilor mele, şi au fost nenumărate, am rămas unul dintre cei care cred că singurele lucruri absolut necesare vieţii omeneşti sunt aerul, mâncatul, băutul şi excreţia, dar şi căutarea adevărului. Restul este facultativ"
Jonathan Littell

×
Subiecte în articol: carte