x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Fundaţia Europeană Titulescu – "Românii, Basarabia şi Transnistria"

Fundaţia Europeană Titulescu – "Românii, Basarabia şi Transnistria"

09 Noi 2009   •   00:00



Ca un ecou la pretenţiile absurde ale separatiştilor de etnie rusă (care alcătuiau doar 26% din totalul populaţiei Transilvaniei) am scris în 1990 o lucrare "Moldova de peste Nistru - vechi pământ strămoşesc", care a apărut într-un tiraj de 400.000 de exemplare (2 ediţii) aceasta fiind editată în limba română cu grafie latină, în limba română cu grafie chirilică şi în limba rusă. Am urmărit în acel eseu istoria Transilvaniei din cele mai vechi timpuri, folosind documentele, puţine, care existau la vremea respectivă.

Cartea "Românii, Basarabia şi Transilvania" scrisă de diplomatul Ioan Popa şi cercetătoarea Luiza Popa, este un studiu profund, completat de documente, multe şi inedite, despre ce este Transilvania, despre ce sunt românii din Transnistria, despre apariţia RASSM, despre aflarea acestui teritoriu sub administraţia românească (pe timpul Celui De-al Doilea Război Mondial), despre destinul acestuia în perioada de după 1914, ca să se încheie cu analiza apariţiei şi natura "conflictului de la Nistru" şi a separatismului transnistrian.

Este o istorie desfăşurată, completă a Transnistriei, autorii urmărind drama populaţiei de peste un milion de români, acest număr fiind atestat de enciclopediile ruseşti la începutul secolului XX, cu tendinţele de organizare naţională din 1917, până la realizarea autonomiei din 1924 în componenţa Ucrainei, orientată indirect contra României şi Basarabiei şi, în consecinţă, şi contra populaţiei pentru care a şi fost creată.

O populaţie valahă numeroasă (cnezatul Bolohovenilor) a fost atestată dincolo de Nistru înainte de 1359.
E semnificativ faptul că acei călători străini care au parcurs în evul mediu acest spaţiu, îndreptându-se către crimeea tătărească, vorbesc de Transnistria ca fiind populată doar de valahi şi tătari. Ruşii ajung la Bug abia în 1741, iar la Nistru - în 1792. Conflictul armat din1992 este o consecinţă a politicii ruseşti promovate în această regiune de mai bine de două secole. Cartea va ajuta la înţelegerea subtextelor politice ale conflictului transnistrian (de fapt a războiului declanşat de Federaţia Rusă contra Republicii Moldova pentru a rupe o parte din teritoriul ei, când se credea că de la o zi la alta ea se va uni cu România), a motivelor care l-au declanşat, sugerând şi căi de rezolvare a acestui război "îngheţat", unicul în Europa. Ea vorbeşte de perenitatea populaţiei româneşti în această regiune şi drepturile ei, care urmează a fi nu doar respectate, ci şi apărate.
Cartea necesită a fi tradusă în limbi de circulaţie, inclusiv în ruseşte, fiind un document valoros care trebuie pus în circulaţie.
Nicolae Dabija,
Membru de Onoare al Academiei Române

×
Subiecte în articol: carte