x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Istorialui Dumnezeu

Istorialui Dumnezeu

de Sebastian S. Eduard    |    18 Dec 2009   •   00:00
Istorialui Dumnezeu
Sursa foto: /Stockxpert

O carte importantă, tradusă până acum în peste 30 de limbi, ne este oferită la sfârşit de an de Editura Nemira: "Istoria lui Dumnezeu"



Karen Armstrong, autoarea volumului de faţă, identifica în "Istoria lui Dumnezeu" anul 1492. Se pare că această dată a marcat pentru totdeauna istoria occidentală. Acest an constituie, după Karen Armstrong, începutul turbulenţelor care au schimbat pentru totdeauna relaţiile dintre evrei, creştini şi musulmani.
5465-109793-karena1.jpg
"Această carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu Însuşi, care este dincolo de timp şi de schimbare, ci o istorie a modului în care oamenii L-au perceput de-a lungul timpului, de la Avraam până în zilele noastre. Ideea lor despre El are o istorie, căci a fost întotdeauna ceva uşor diferit pentru fiecare grup de oameni care au folosit-o în diverse epoci. Felul în care o anumită generaţie şi-L reprezintă pe Dumnezeu poate să nu aibă nici un sens pentru alta. E un adevăr că propoziţia "Cred în Dumnezeu" nu are un sens obiectiv în sine, ci că orice altă afirmaţie are sens doar într-un anumit context când e făcută de o anumită comunitate, spune autoarea Karen Armstrong.

Aşadar la ce ne putem aştepta? La un volum bine documentat, apărut în condiţii grafice de excepţie, în care istoria lui Dumnezeu se identifică prin istoria omenirii şi care nu poate fi învinuit de anumite genuri de partizanate. Limbajul este accesibil, aşa că volumul poate fi parcurs de cele mai multe ori aidoma unei poveşti.

SEMNALE EDITORIALE

5465-109794-coperta_2100_big.gif.jpg
Gazda
RAO.
Precizare: volumul este semnat de Stephanie Meyer, autoarea Sagăi "Amurg". O poveste SF în care oamenii devin gazdele duşmanilor invadatori care încearcă să le ocupe conştiinţa. Când Melanie, unul dintre puţinii oameni sălbatici în viaţă, este capturată, are convingerea ca i-a sosit sfârşitul. Wanderer, sufletul invadator care a intrat în corpul lui Melanie, a fost avertizată despre provocările cauzate de trăirea în corpul unui om: emoţiile covârşitoare, multitudinea de simţuri, memoriile prea clare. Dar mai era ceva dificil, ceva la care Wanderer nu se aştepta: vechiul chiriaş al corpului refuza să renunţe la posesiunile minţii ei, iar conştiinţele sunt obligate să fuzioneze.

5465-109795-scan0016.jpgZăpada de primăvară
HUMANITAS FICTION.
Ecranizat în 2005 în regia lui Isao Yukisada, romanul face parte din tetralogia "Marea fertilităţii", capodopera lui Yukio Mishima. În vreme ce în Europa la Belle Epoque îşi trăieşte crepusculul, în lumea închisă a vechii aristocraţii japoneze pătrund pentru prima oară provinciali neîmpovăraţi de tradiţie. Din rândul noii elite face parte Kiyoaki, un tânăr de o delicateţe exacerbată, educat în spiritul eleganţei şi rafinamentului vremurilor de demult. Prins fără voia sa în lupta dintre vechi şi nou, el cade în mrejele unei iubiri mistuitoare pentru frumoasa aristocrată Satoko. Sfidând legile statului, cei doi aleg, în ciuda sorţilor potrivnici, să-şi trăiască neîngrădiţi pasiunea.

5465-109796-iarnalisabona.jpgIarnă la Lisabona
LEDA.
Între Lisabona, Madrid şi San Sebastian, inspiraţia muzicală a jazz-ului se transformă într-o intensă poveste de iubire. Pianistul Santiago Birabo se îndrăgosteşte de Lucreţia şi amândoi încearcă să scape de urmărirea implacabilă a soţului acesteia, Bruce. "Iarnă la Lisabona" este un omagiu adus celebrului film noir american şi cluburilor în care s-a născut jazz-ul, o evocare a iubirilor pasionale care spulberă graniţele şi rătăcesc în vârtejurile lumii.

5465-109797-scan0015.jpgSfârşitul economiei iluziei
PUBLICA.
Scrisă dintr-o perspectivă heterodoxă, opusă fundamentalismului de piaţă, volumul are două teze principale, argumentate cu discernământ şi bazate pe studii şi rapoarte pertinente: natura internă a crizei din România anului 2009 şi miturile care dirijează mersul economiei româneşti. Aceste două teze merg mână în mână, iar desfăşurarea lor urmează cele două direcţii anunţate în subtitlu: criză şi anticriză. Descoperiţi în carte ce este economia iluziei şi care sunt miturile economiei româneşti.

×
Subiecte în articol: carte