x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Jurnal rusesc

Jurnal rusesc

de Sebastian S. Eduard    |    30 Apr 2010   •   00:00
Jurnal rusesc

Anna Politkovskaia - conştiinţa morală pierdută a Rusiei, cum a fost supranumită - şi-a sacrificat viaţa pentru idei şi idealuri. Lupta acestei jurnaliste de excepţie cu regimul fostului preşedinte Vladimir Putin i-a adus sfârşitul.

La data de 7 octombrie 2006 (de ziua de naştere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost găsită împuşcată în liftul blocului în care locuia. Sunt bănuiţi patru agenţi ai serviciilor secrete ruseşti (faimosul FSB), al căror proces trenează de patru ani. Nu sunt semnale că asasinii vor intra în închisoare. Nu era primul atentat la adresa ei: în septembrie 2004, ziaristei i s-a turnat otravă în ceaşca de ceai care i-a fost servită la bordul avionului ce trebuia s-o ducă la Rostov.

POSTUM
La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Nu a mai apucat să vadă cartea, care a apărut postum, şi a fost tradusă în limba engleză. La acea vreme, încerca să ajungă la locul unde se produsese asediul scolii din Beslan, soldat cu aproximativ 400 de morţi, dintre care 156 erau copii. De altminteri, jurnalista îşi vedea sfârşitul cu ochii; după cum nota la 18 august 2005, "Principala problemă este că, deşi prăbuşirea regimului Putin e inevitabilă, nu vom trăi s-o vedem. Păcat, pentru că am fi vrut să fim martori la asta".

ORORI
Întreg jurnalul e o menajerie a ororilor. Greva foamei e practicată de copiii dintr-un orfelinat, dar şi de Eroii Rusiei. Politkovskaia remarca de altfel că "în 2005, greva foamei este una dintre puţinele metode de a face ca protestul tău să fie observat", dar şi că acest act "nu este un dialog cu autorităţile, ci cu concetăţenii tăi". Însă astfel de proteste sunt "subţiri" pe lângă valul de atrocităţi comise de şi în interiorul armatei ruse.

De pildă, cazul soldatului Evgheni Fomovski, în vârstă de 18 ani. Purta 47 la picior, dar a fost forţat să poarte cizme de mărimea 44 "zilnic, într-un cros de cinci kilometri, pe o căldură de 40 de grade"; singura lui crimă a fost să ceară încălţări de mărimea potrivită. Apoi a fost găsit "sinucis" prin spânzurare. Numai că avea o arsură pe picior, toate oasele rupte, organele sexuale îi erau "o enormă vânătaie neagră", iar umerii îi erau plini de vânătăi. Soldaţii din primul an au confirmat că ucigaşii nu voiau decât să-i dea o lecţie.

×
Subiecte în articol: carte