x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Mao, Foamete, Castro, Gulag

Mao, Foamete, Castro, Gulag

de Sebastian S. Eduard    |    30 Noi 2008   •   00:00
Mao, Foamete, Castro, Gulag

Un volum de referinţă apare la Editura Polirom. Este vorba de “Dicţionarul comunismului” semnat şi coordonat de Stephane Courtois.

De la originile comunismului până la prăbuşirea sa în 1989, de la evoluţia imperiului sovietic până la declinările naţionale ale modelului marxist-leninist, Dicţionarul comunismului spune povestea unei idei care, la sfârşitul secolului al XX-lea, avea să se dovedească o “tragică iluzie”. “Comunismul secolului al XX-lea a fost realmente un fenomen totalitar, care s-a întins pe toate continentele, care continuă să subziste în unele ţări şi care a lăsat cicatrice adânci în cele în care a apucat să-şi exercite dominaţia. Perioada postcomunistă care a început în anii 1989-1991 se va etala, fără îndoială, pe durata a două sau trei decenii, timpul necesar pentru ca decomunizarea structurilor şi a spiritelor să se efectueze graţie schimbului de generaţii. Iar dacă «ideea» – cea a unei societăţi egalitare şi prospere în care individul să nu mai fie alienat – rămâne vie în inimile unor oameni, aceştia ar trebui să-şi aducă aminte că, în secolul al XX-lea, ea a însemnat naufragiul unei tragice iluzii”, scrie coordonatorul ediţiei.

ORGANIZARE. Realizat de un colectiv de istorici şi beneficiind de desecretizarea unor părţi din arhivele ţărilor din fostul bloc sovietic, volumul include în cele peste 150 de intrări personalităţi, organizaţii, evenimente, elemente economice, sociale, culturale, dar şi aspecte legate de faţa întunecată a comunismului şi avatarurile sale actuale. Dicţionarul este completat de o Addenda (elaborată de specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România), ce prezintă personalităţi şi evenimente care au marcat istoria comunismului autohton. Peste 150 de intrări care cuprinde cuvinte ca “Armata Roşie”, “Brejnev”, “Castro”, “Colectivizare”, “Foamete”, “Gorbaciov”,  “Gulag”, “Hrusciov”, “Khmerii roşii”, “Lenin”, “Mao”, “Marea Teroare”, “Marx”, “Neocomunism”, “Războiul Rece”, “Stalin”, “Tito” etc.

×
Subiecte în articol: carte