x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Nobel 2019 pentru literatură: Poloneza Olga Tokarczuk și austriacul Peter Handke

Nobel 2019 pentru literatură: Poloneza Olga Tokarczuk și austriacul Peter Handke

10 Oct 2019   •   16:20
Nobel 2019 pentru literatură: Poloneza Olga Tokarczuk și austriacul Peter Handke
Sursa foto: antena1

Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat romancierei poloneze Olga Tokarczuk, pentru ediţia de anul trecut, amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat serios Academia Regală Suedeză, şi scriitorului austriac Peter Handke, pentru anul 2019.

Olga Tokarczuk a fost premiată pentru "o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea hotarelor ca o formă de viaţă'', a declarat secretarul general al Academiei Suedeze, Mats Malm. Ea este cea de-a 15-a femeie care primeşte Nobelul pentru Literatură, de la înfiinţarea acestuia, în 1901. Scriitoarea are 57 de ani și este considerată, în Polonia, una dintre cele mai talentate romanciere din generaţia sa. S-a născut la 29 ianuarie 1962, în oraşul Sulechow, în vestul Poloniei, într-o familie de profesori. După ce studiază psihologia la Universitatea din Varşovia, debutează în ficţiune, în 1993, cu ''The Journey of the Book-People'', roman a cărui acţiune este plasată în Franţa şi Spania secolului al XVII-lea, iar personajele se află în căutarea unei cărţi misterioase în Munţii Pirinei. Adevăratul succes a venit odată cu cel de-al treilea roman al său, ''Primeval and Other Times'' (2010), o saga cu construcţie subtilă cuprinzând povestea mai multor generaţii pe fundalul unui loc mitologic, înţesată în acelaşi timp de detalii realiste şi dinamice. Operele autoarei poloneze sunt pe lista celor mai bine vândute cărţi în Polonia, traduse în peste 25 de limbi, inclusiv în catalană şi chineză. Multe dintre acestea au fost adaptate pentru scenă sau ecran.

Peter Handke a fost recompensat ''pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane''. Are 76 de ani, a publicat peste 80 de volume şi este unul dintre autorii de limbă germană cei mai citiţi şi reprezentaţi pe scenă. Născut în 1942, în localitatea Griffen din regiunea Carintia, în sudul Austriei, Handke este un autor fecund, care luptă împotriva convenţiilor, cu preţul unor polemici violente, în special din cauza luărilor de poziţie pro-sârbe. A debutat în 1966 cu romanul ''Die Hornissen'', înainte să obţină notorietatea cu ''The Goalie's Anxiety at the Penalty Kick'' (1970), apoi cu ''A Sorrow Beyond Dreams: a life story'', (1972), un emoţionant omagiu dedicat mamei sale.  Nobelul pentru Literatură ? ''Ar trebui desfiinţat într-o zi. Este o canonizare falsă, care nu aduce nimic cititorului'', a declarat acesta. Cu toate astea, atunci când a fost sunat din partea Academiei Suedeze, a declarat că este foarte fericit şi că va veni cu siguranţă să-şi primească premiul, la ceremonia desfăşurată pe 10 decembrie în Suedia.

Cei doi scriitori îi urmează, în palmaresul Nobel, britanicului de origine japoneză Kazuo Ishiguro, autorul romanului '"Rămășițele Zilei"(1989), distins cu prestigiosul premiu în 2017.

După laureaţii desemnaţi astăzi, Nobelul pentru Literatură numără 116 câştigători dintre care 15 femei. Pe lista scriitoarelor recompensate cu Nobelul pentru Literatură se află: Svetlana Alexievici, Belarus (2015), Alice Munro, Canada, (2013), Herta Muller, Germania (2009), Doris Lessing, Marea Britanie (2007), Elfriede Jelinek, Austria (2004), Wislawa Szymborska, Polonia (1996), Toni Morrison, SUA (1993), Nadine Gordimer, Africa de Sud (1991), Nelly Sachs, Suedia (1996), Gabriela Mistral, Chile (1945), Pearl Buck, SUA (1938), Sigrid Undset, Norvegia (1928), Grazia Deledda, Italia (1926), Selma Lagerlof, Suedia (1909).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nobel olga tokarczuk peter handke